INTERVJU Zoran Petrić: S ovakvom vlašću ne postoje temeljne pretpostavke za razvoj i napredak Mostara

Zoran Petrić, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a 1990 Mostar, u intervjuu za Dnevni list govorio je o očekivanjima od nove gradske vlasti u Mostaru.

Što bi, po vašemu mišljenju, trebala napraviti nova Gradska Predstavnička i Izvršna vlast da se u Mostaru počnu rješavati nagomilani problemi, pokrenu pozitivne promjene i da ovaj Grad pođe putem napretka i razvoja?

Početne temeljne korake koje bi odmah trebalo napraviti novo Gradsko vijeće i Gradonačelnik Mostara smo elaborirali u našoj predizbornoj kampanji i ovom prigodom ću ih opet izložiti. Gradski odbor HDZ-a 1990 Mostar je u predizbornom programu definirao tri temeljna preduvjeta, bez čijega realiziranja će biti teško pokrenuti bilo kakav razvoj i napredak GradaPrvi temeljni preduvjet je kadrovsko i organizacijsko unaprjeđenje  Gradskih službi u Javni servis koji će na kompetentan, stručan i ekspeditivan način odgovoriti svim zahtjevima i potrebama Grada građana i gospodarstva. Trenutno gradske službe ne raspolažu odgovarajućim stručnim potencijalom za definiranje razvojnih planova, i pokretanje aktivnosti za rješavanje nagomilanih gradskih problema. Preko 3500 neriješenih zahtjeva građana i gospodarstvenika dovoljno govori o ekspeditivnosti Gradske administracije. Da ne govorimo o nezakonitim i koruptivnim aktivnostima u zadnji osam godina. Vrlo skromni godišnji Proračuni pokrivaju jedva trećinu realnih potreba Grada. Dakle sa ovom i ovakvom Izvršnom vlašću ne postoje temeljne pretpostavke za razvoj i napredak Mostara.

Javna poduzeća nisu za pohvaliti?

-I Javna komunalna poduzeća će se morati, organizacijski, kadrovski i tehnološki osposobiti  za stručnije i kvalitetnije obavljanje komunalnih proslova. S kadrovskim, a pogotovo tehnološkim potencijalom kojim trenutno raspolažu, nisu u mogućnosti riješiti niti jedan ozbiljniji gradski komunalni problem. Dobro poznajem prilike u Gradu i odgovorno tvrdim da se bez ovih strukturnih reformi neće moći riješiti nagomilani gradski problemi. Da ne govorimo o napretku i razvoju Mostara. U ovakvoj situaciji ne postoje temeljni preduvjeti za bilo kakve pozitivne promjene. Samo će se nastaviti stagniranje i gušenje Grada u istim i još većim problemima.

Što još vidite kao probleme s kojima će se gradske vlasti susresti?

-Drugi bitan problem, bez čijeg rješavanja je teško pokrenuti razvoj i ostvariti napredak su međunacionalni odnosi, bolje rečeno tenzije koje se godinama, permanentno generiraju. S ovakvim društvenim i međunacionalnim odnosima nemoguće je privući investicijski kapital, jer u nesigurnu i nestabilnu sredinu nitko ne želi investirati. Nakon ovih strukturnih reformi Gradska vlast bi se trebala odmah posvetiti rješavanju nagomilanih komunalnih i ekoloških problema. Mostar ima realne preduvjete da se profilira u atraktivnu svjetsku turističku destinaciju i osigura dugoročni razvoj. Međutim s ovakvim komunalnim uređenjem i minimalnim ulaganjem u komunalnu potrošnju nije moguće napraviti značajnije iskorake u razvoju ovog značajnog gospodarskog segmenta. A razvoj turizma povlači razvoj poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Dakle ovo su temeljni preduvjeti koje bi trebalo ispuniti u prve dvije godine mandata Gradskoga vijeća, kako bi Mostar konačno krenuo  putem razvoja i napretka.

Koliko je ostvarivo ispunjenje ovih preduvjeta u konstelaciji političkih snaga koje imamo u Gradu?

U tome i jeste osnovni problem. Smatram da politički odnosi snaga u Gradskom vijeću i Gradu ne ostavljaju mjesta prevelikom optimizmu. Zašto to govorim?Veliki problemi u reorganiziraju i unapređenju Javnog sektora leže u tome što su HDZ BiH i SDA, tijekom godina samovlašća, u Gradskoj upravi i Komunalnim poduzećima ustoličili svoju kadrovsku strukturu. Neselektivnim upošljavanjem nestručnih, ali podobnih kadrova su stvorili nekompetentan Javni servis. Zakonom o radu Državnih službenika su zacementirali njihov status i otežali kadrovsko restrukturiranje. Objektivno, vladajuće stranke ne raspolažu kvalitetnim stručnim potencijalom, a teško je povjerovati da će rukovodeće i stručne pozicije prepustiti kompetentnim, nestranačkim i neoportunim kadrovima. Zato nisam siguran da će se mnogo napraviti u pravcu strukturnih reformi, jer bi takve promjene vladajućima ugrozile povlašteni status, apsolutnu kontrolu vlasti i izborni potencijal.  A što je najvažnije ne vjerujem da će dozvoliti neovisnu reviziju dosadašnjeg poslovanja, razotkriti i do kraja otkloniti nezakonito i koruptivno djelovanje u Gradskoj izvršnoj vlasti. To su glavne kočnice napretka i razvoja ove sredine.

Što u takvim okolnostima, objektivno može napraviti Gradonačelnik i Gradsko vijeće?

Ne sumnjam nimalo u dobre i časne namjere novog Gradonačelnika, kao i većega broja Vijećnika. Uvjeren sam da žele napraviti pozitivne pomake i promjene. Ali ne vjerujem da će  se vodeće stranke odreći političkoga monopola i ustrojiti Javni servis primjeren potrebama građana i gospodarstva, koji nije pod njihovom apsolutnom dominacijom i kontrolom. Dosadašnja praksa je pokazala da ništa pod njihovom dominacijom ne funkcionira.

Mislim da će se SDA i HDZ BiH vrlo brzo usuglasiti, nastaviti monopoliziranje vlasti i  generiranje međunacionalnih tenzija. Takav način vladanja im godinama osigurava privilegirani status i donosi dobre izborne rezultate, pa realno nemaju razloga za bilo kakve strukturne reforme i promjene. 

Novo Vijeće u startu je pokazalo niz problema?

-Prve odluke u novome Gradskome vijeću i kršenje Statuta kao obvezujućeg Pravnog akta, su jasno pokazale da im vladavina prava nije imperativ i da će nastaviti ustaljenu praksu prilagođavanja i kršenja zakonskih propisa. Nije dobro da je oporba u startu prihvatila ovakve političke igre i su učestvovala u kršenju gradskoga Statuta. Čak je i poslovično nezainteresirani Visoki predstavnik, koji nije reagirao niti na očitu izbornu krađu, morao potegnuti svoje ovlasti. Nadam se da im je ovo iskustvo pokazalo, s kakvom vrstom politike će se u buduće suočavati. Na žalost oporba u Gradskome vijeću nema politički potencijal za značajniji utjecaj u odlučivanju.  Volio bih radi Grada, građana i gospodarstva da se naprave pozitivni pomaci, ali odnos političkih snaga u Gradskoj Predstavničkoj vlasti ne ostavlja previše optimizma u stabiliziranje stanja i dogledno rješavanje gradskih problema.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar