Izaslanstvo HDZ-a 1990 na obilježavanju 25 godina od stradanja Hrvata na Stipića livadi

Od stravičnog zločina na Stipića livadi prošlo je 25 godina. Podsjetimo, Stipića livadi, iznad Doljana u Općini Jablanica počinjen je zločin nad 33 hrvatska vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH, a za zločin do danas nitko nije odgovarao.

 

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmjenjeni.

Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livadi. Svetu misu za poginule pripadnike HVO-a predvodio je fra Andrija Jozić, gvardijan franjevačkog samostana na Šćitu (Rama) uz koncelebriranje 14 svećenika.

Obilježavanju 25 obljetnice od  stravičnoga pokolja Hrvata na Stipića livadi danas je nazočilo i izaslanstvo HDZ-a 1990 godine predvođeno predsjednikom Ilijom Cvitanovićem i Dianom Zelenika, kandidatkinjom za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH na listopadskim izborima. Izaslanstvo je nakon mise zadušnice za sve poginule na Stpića livadi položilo vijence i zapalilo svijeće poklonivši se nevinim žrtvama za čiju smrt nitko nije odgovarao.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar