Izmjene izbornog zakona i pozitivan smjer ostvarivanja potpune ravnosti Hrvata u BiH

U petak, 31.ožujka u Središnjici HDZ-a 1990 Anne Havnør, zamjenicu veleposlanika Kraljevine Norveške u BiH primili su Ivica Gašpar, glavni tajnik HDZ-a 1990 i Ante Janković, međunarodni tajnik Stranke.

Inače, sastanak je održan na inicijativu Veleposlanstva Kraljevine Norveške u BiH i njihovog redovitog posjeta parlamentarnim strankama u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o izmjenama izbornoga zakona, egzodusu mladih iz BiH, reformskoj agendi  za pristupanje EU, ne-transparentnom radu institucija u BiH gdje vladajući ne uključuju oporbu u proces donošenja zakonskih prijedloga.

Glavni tajnik je izrazio ozbiljnu zabrinutost za konstantno iseljavanje mladih ljudi iz BiH, koja je prouzročena nemogućnošću pronalaska stalnog zaposlenja, osjećaja nemoći i nemogućnosti promjena unutar BiH i nepotizma koji nas okružuje.

Naglasio je i to kako je mogućnost izmjene izbornoga zakona pozitivni korak u ostvarivanju potpune ravnopravnosti Hrvata u BiH, ali da je put do potpune ravnopravnosti još daleko,no to je moguć početak pozitivnih promjena.

“HDZ 1990 podržava  izmjene koje će osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata “- naglasio je Gašpar i dodao i to da je nedopustivo da se ne uvaže sve povijesne, kulturne i društvene važnosti Hrvata u Zeničkodobojskoj županiji, Sarajevu, Tuzli, te da  i na tim područjima treba imati sustav pozitivne diskriminacije jer se Hrvati nalaze u mnogo težem položaju, a  uz popis iz 2013  treba uvažavati i popis iz 1991. tijekom raspodjele zastupničkih mjesta Hrvata u Domu naroda Federacije BiH.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar