Kome smeta hrvatski povijesni grb: policijom na obilježje hrvatskog identiteta

Zasjedanje skupštine Županije Posavske održane u Domaljevcu 28.11.2017. godine započelo je vrlo burnom raspravom zastupnika zbog pokušaja da se stilizirani hrvatski povijesni grb postavljen na zgradu Hrvatskog doma u Domaljevcu, unutar kojega su prostorije skupštine Županije Posavske, općinska vijećnica, dvorana kulturnog centra i dom hrvatskih branitelja, proglasi „neprimjerenim“ i akcije službenika ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske s tim u vezi.

Tijekom skupštinske rasprave postalo je očigledno da je SDA-ov ministar unutarnjih poslova Županije Posavske Meho Delić zajedno s dopredsjednikom Skupštine Tahirom Redžepovićem konstruirao slučaj u kojem je stilizirani povijesni hrvatski grb etiketiran „neprimjerenim“.           

Predsjednik kluba HDZ1990 Željko Josić upozorava da ovakva policijska operativna akcija prema hrvatskom obilježju i identitetu nije zapamćena još od vremena totalitarizma te postavlja pitanje hoće li uskoro policijskoj presiji biti izloženi i branitelji koji su pod raznoraznim stilizacijama hrvatskog povijesnog grba branili ovaj dio Bosne i Hercegovine.

 -Posebno što zabrinjava jest to da je ministar Delić javno na skupštinskom zasjedanju rekao da će tražiti od tužiteljstva i suda u Županiji Posavskoj da se procesuiranje hrvatskog grba na zgradi Hrvatskog doma u Domaljevcu što prije okonča. Ovo je do sada neviđeno javno demonstriranje političkog pritiska i utjecaja na tužiteljstvo i sud kojim ministar šalje poruku da se svakomu tko se nađe u nemilosti režima može konstruirati slučaj i brzinski ga procesuirati. Danas je to zbog hrvatskog grba, sutra zbog tko zna čega, naglašava zastupnik Josić.

Predsjednik kluba HDZ1990 zatražio je od ministra Delića ispriku i ostavku zbog  korištenja policijskih struktura i resursa u političke svrhe, političkog pritiska na tužiteljstvo i sud, policijske presije koju je potakao koristeći položaj ministra unutarnjih poslova prema grbu kojim je predstavljen i identitet i povijesno bivstovanje hrvatskog naroda u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo Posavske županije odbacilo je prijavu ne nalazeći nikakve elemente kaznenog djela u postavljenom grbu na zabatu objekta Hrvatskog doma u Domaljevcu. Zgrada Hrvatskog doma je u vlasništvu općine Domaljevac-Šamac i u okviru projekta rekonstrukcije odlukom općinskog načelnika Maria Jurkića zabat objekta je ukrašen hrvatskim grbom i natpisom koji, prevedeno s latinskog, glasi „Čini dobro i nikog se ne boj“.

-Ministar unutarnjih poslova Meho Delić pokazao je da ne posjeduje kapacitet da gradi i održava odnos suradnje i povjerenja prema civilnim demokratskim institucijama i predstavnicima hrvatskog naroda i zbog toga ćemo, ako ministar ne podnese ostavku, pokrenuti inicijativu za smjenu ovoga SDA-ovog kadra u Vladi Županije Posavske koju ta stranka čini zajedno s HDZ-om BiH i HSP-om BiH, navode u klubu zastupnika HDZ1990.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar