Konstituirano predsjedništvo HDZ-a 1990

Predsjedništvo HDZ-a 1990 je održalo svoju prvu, konstituirajuću sjednicu u Odžaku, 24. svibnja.

Sukladno Statutu HDZ-a 1990, konstituiran je novoizabrani saziv predsjedništva, te su usvojeni akti koji  definiraju rad i djelovanje predsjedništva.

Središnja točka prve sjednice predsjedništva HDZ-a 1990 bila je priprema za predstojeće lokalne izbore.

Predsjednik Cvitanović je konstatirao kako je HDZ 1990 izvršio prijavu za ovjeru kandidacijskih lista za općinska i gradska vijeća, te načelnike i gradonačelnike u većini općina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

„Svjesni  smo političke odgovorosti  i ozbiljnosti trenutnih prilika. Lokalne zajednicesu suočene sa nagomilanim političkim i gospodarskim poteškoćama, što za rezultat ima stalni odlazak i iseljavanje“, kazao je Cvitanović, te naglasio kako je hrvatski narod, kao najmalobrojniji konstitutivni narod, najviše pogođen negativnom populacijskom slikom. „Stoga će HDZ 1990 ponuditi najbolje kandidate i najkvalitetnije programe, kako bi dali doprinos zaustavljanju negativnog trenda“, kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

Predsjedništvo HDZ-a 1990 je raspravljalo o strategiji i nastupu na predstojećim izborima, te utvrdilo, još od ranije, poznati stav HDZ-a 1990 kako je poželjan širi dogovor hrvatskih političkih čimbenika u prostorima u kojima je ugrožen hrvatski nacionalni interes.

Prostori gdje su zajamčeni  nacionalni interes će, u duhu demokratskih vrijednosti, biti arena u kojoj će se HDZ 1990, programom i kandidatima, natjecati sa suparničkim strankama.

Tragom takvog pristupa, predsjedništvo HDZ-a 1990 je zaključilo kako će HDZ 1990 u potpunosti dati priliku dogovoru unutar HNS-a u prostorima Središnje Bosne, Republike Srpske, te dijela Posavine za zajedničke kandidte za načelnike općina, na temelju uvažavanja legitimiteta i partnerskih odnosa.

HDZ 1990 će samostalno ponuditi liste za gradska i općinska vijeća u svim općinama, izuzev onih sredina  gdje ne postoji mogućnost izbora hrvatskih predstavnika, bez jedinstvenog nastupa hrvatskih političkih opcija.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar