Krajnje je vrijeme da podvučemo crtu!

Predsjednik OO-a HDZ-a 1990. Čitluk Ivan Odak-Zela kandidat je te stranke za federalni Parlament. U razgovoru za Dnevni list Odak je govorio o stanju u općini Čitluk iz koje dolazi, dosadašnjem radu u stranci te o programu HDZ-a 1990. za predstojeće izbore.

Koji su osnovni problemi u Vašoj izbornoj bazi?
– Sukladno prirodi svojega posla svakodnevno se susrećem s poljoprivrednim proizvođačima i slušam njihovu problematiku i sugestije kako izići iz problema. Hercegovina je jedno veliko vinogorje sa svojim autohtonim sortama žilavkom i blatinom te je potrebno donijeti  kvalitetan zakon o vinu, da se razluči što je vino, a što “napitak” s okusom vina. Poticaje u poljoprivredi treba osigurati istinskim proizvođačima, poticati uzgoj autohtonih sorti loze, smokve i šipka. U dolini Neretve treba izgraditi hladnjače i pogone za preradu povrća, organizirati zadruge radi lakšeg nastupa na tržištu i izrade projekata za privlačenje novca iz europskih fondova. Župa Međugorje koju svake godine pohode tisuće hodočasnika kao i sve važnije turističke destinacije (Neum, Hutovo blato, Vjetrenica, Kravica, Počitelj, Rama, Mostar…) na području su Hercegovine. Potrebno je izmijeniti Zakon o boravišnoj pristojbi i turističkim zajednicama i većinu prihoda vratiti onamo gdje se ubiru da se što više poboljša turistička ponuda. Općina Čitluk svojim potencijalom treba biti vodeća ne samo u Hercegovini, već u cijeloj državi, a ne da izgleda ovako jadno i opustošeno kao nekakva selendra na kraju svijeta. Za ovakvo stanje nisu nam krivi ni Srbi ni Bošnjaci, kriva nam je vlast koja vodi općinu dvadeset i više godina, a koja vlast –  ZNA SE.

Kako biste Vi mijenjali ovakvo stanje?
– HDZ 1990. ima spreman gospodarski program, program koji su izradili ljudi od struke. Da bi se ovaj program realizirao, potrebno je najprije politički urediti ovo društvo, urediti odnose između tri konstitutivna naroda. Dobro znamo da nema napretka u kući ako u njoj ne vlada red. Tako je i u državi. Mladima treba osigurati radna mjesta i egzistenciju kako bi gradili zemlju i društvo u kojemu živimo, a ne odlazili poput njihovih predaka po bijelom svijetu i gradili tuđe zemlje. Prisjetimo se što je rekao fra Didak: “Hercegovina svijet naseli, sebe ne raseli”.

Proteklih mjeseci aktualna je i problematika braniteljske populacije. Kako pomoći zaboravljenim braniteljima?
– Tražit ćemo da svi branitelji i njihove obitelji imaju zdravstveno osiguranje, isto tako ćemo se zalagati da svi dobiju dodatak za vrijeme provedeno u ratu. Tražit ćemo da se donese zakon koji će omogućiti da branitelji, koji nisu iskoristili certifikate, iste mogu iskoristiti za plaćanje obveza prema državi, Federaciji, županiji i općini za građevinske dozvole, legalizaciju objekata, carine, poreze i račune prema javnim poduzećima.
I. M.

 Iziđite na izbore

Vaša poruka biračima za predstojeće izbore?
– Osnovno je da birači iziđu na izbore, da iskoriste to svoje demokratsko pravo, ali i obvezu. Ne dopustite drugima da zlouporabe vaš glasački list. Krajnje je vrijeme da podvučemo crtu lošoj dugogodišnjoj politici, da damo priliku novim ljudima i idejama. Vi zaslužujete više i bolje, zato ne propustite šansu, iziđite na izbore i svojim glasom okončajte agoniju u koju nas je dovela dosadašnja politika.

dnevni list

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar