GO HDZ 1990 Mostar: Pozivamo narod da zanemari sve različitosti, da pokažemo maksimalnu ljudsku solidarnost, altruizam i odgovornost

Mjere koje u posljednje vrijeme poduzimaju Krizni stožeri na gotovo  svim nivoima državne vlasti  sve više  poprimaju oblike  socijalnog inženjeringa,  a sve manje upućuju na osmišljen, studiozan  i dobro organizirani način  zaštite kolektivnoga zdravlja i otklanjanja posljedica općedruštvene krize.

Ne sumnjamo u dobre namjere, ali mislimo da je ova kriza postala toliko složena, sveobuhvatna, zahtjevna i sudbonosna da definitivno  prevazilazi stručne  i organizacijske  kapacitete vladajućih struktura. Društveno  zdravlje nije samo virusna ugroza, nego podrazumijeva i egzistencijalnu, mentalnu i duhovnu zaštitu svakoga čovjeka.  Smatramo da će kriza biti pobijeđena  samo ako  ostavi  što manje posljedice po egzistencijalno, duhovno i psihičko stanje naroda.

Ne želimo biti zloguki prognozeri, ali tvrdimo da će pristup  i način djelovanja, uvjetovan stručnim i organizacijskim kapacitetom političkog potencijala  koji imamo, ostaviti  dalekosežnije i pogubnije posljedice od virusa.  Jer se permanentno  nude  zabrane uz vrlo malo suvislih gospodarskih i socijalnih rješenja, društvenih odgovora i odgovarajućih  mjera pomoći i zaštite.

Da se razumijemo, ne sumnjamo niti najmanje u dobre namjere i  trud velikog broja pripadnika kriznih stožera. Smatramo također da građani trebaju biti maksimalno savjesni i samodisciplinirani i da se trebaju pridržavati mjera osobne zaštite i distanciranja. 

Osuditi ljude na totalnu duhovnu i fizičku izoliranost, u uvjetima straha i neizvjesnosti  bez ikakvoga socijalnoga kontakta i odgovarajuće psihološke pomoći, smatramo vrlo upitnim,  jer će ovakav životni  režim ostaviti duboke posljedice po mentalno, a time i fizičko zdravlje velikog broja stanovnika. Pogotovo smatramo neadekvatnim i posljedično pogubnim  onemogućavanje bilo kakvog  oblika proizvodnoga rada i potpunog  poduzetničkog apstiniranja. Smatramo da se  proizvodnja  mora odmah nastaviti uz pojačan epidemiološki nadzor i odgovarajuću infektološku  zaštitu djelatnika.

U uvjetima svekolike ugroze povjerenje u  državne institucije bi trebalo  biti normalan i logičan čin,  kako bi narod bio pošteđen   prevelikoga strah,  neizvjesnosti  i dobio osjećaj sigurnosti  i zaštite. Međutim politika bazirana, na permanentnim društvenim tenzijama   i dugogodišnjem  instaliranju nesposobnih  kadrova  na svim nivoima društva, došla je na naplatu  i definitivno dovela vlast  u poziciju autsajdera.

Ova ugroza je  pokazala da nam jedino preostaje  vjerovati  provjerenim i potvrđenim stručnjacima i da svoju sudbinu možemo  povjeriti samo takvoj društvenoj  kategoriji.

Ali ne podanički oportunoj  u vlast involviranoj intelektualnoj strukturi, nego kompetentnim, moralnim i slobodnomislećim članovima akademske zajednice. Što se nas tiče vjerujemo isključivo takvima.

Na žalost kompletnoga društva u deficitarnoj su manjini.

Zato u ovim okolnostima bez presedana, kad  oficijelna vlast evidentno  nije u stanju  ponuditi odgovarajuća rješenja i osigurati izlaz iz svedruštvene krize, smatramo da je ključni trenutak da   Visoki predstavnik iskoristiti ovlasti  i da se kao prelazno rješenje, formira stručno  Savjetodavno Vijeće  kompetentnih i neovisnih znanstvenika i provjerenih stručnjaka iz svih oblasti društvenoga života.

Da zaključci  Vijeća dobiju  karakter parlamentarnih odluka  i da izvršna vlast počne postupati po logici  struke. Jer jedino na neovisan i kompetentan način razmišljanja i djelovanja  možemo osigurati kvalitetna rješenja, korektne odnose i pravičnu raspodjelu društvenih dobara. Te da se odmah po završetku krize raspišu opći i lokalni izbori, a mandat Savjetodavnoga Vijeće traje dok se na svim nivoima ne formira nova vlast.

U protivnom ćemo se vrlo brzo uvući u nove podjele razdore, a moguće i sukobe.

Ovo predlažemo jer je izvjesno da vlast, koja nije baždarena na korektne odnose,  koja ne posjeduje niti najmanji senzibilitet za najugroženije i najpotrebitije i koja je ukupno dosadašnje djelovanje bazirala na međunacionalnim tenzijama i  partikularnim interesima, neće moći donijeti  bilo kakve kompetentne, općeprihvatljive, korektne i poštene odluke. Uvjereni smo da će u povlaštenim i netransparentnim uvjetima, bez javne  kontrole, svoju sveukupnu aktivnost usmjeriti na zaštitu osobne egzistencije, te vlastitih i privilegiranih gospodarskih subjekata. Oko svojih interesa će se, kao i do sada, brzo i  lako dogovoriti. Nije daleko od pameti da će nas u nastupu još dublje krize uvući u međunacionalne i međuljudske sukobe. Događaji koji su pred nama će to pokazati, a voljeli bi da smo u krivu.

Ovo nije vrijeme za zamagljivanje istine, političku promidžbu, osobne sujete i egoizam, a pogotovo ne za bilo kakav protekcionizam i privilegije. Ako zaista želimo dobro ovome narodu moramo što prije  sublimirati  najkvalitetniju energiju  pamet, znanje, radni i stvaralački potencijal, kojim država raspolaže i usmjeriti ga na  dobro svakoga člana   zajednice, inače će svi osim trenutno privilegiranih  potonuti u  nesagledive posljedice.  A dugoročno  posljedično  i oni.

Samo nas istinsko znanje, visoke društvene vrijednosti, pošteni,  korektni  i humani odnosi mogu održati na površini.

I zato moramo bez obzira na nacionalnu, vjersku pripadnost i sve razlike pomoć pružati onima koji su trenutno najugroženiji. To je osnovni uvjet da iz krize iziđemo kao ljudi i prijatelji a ne kao mizantropi i  protivnici.

Pozivamo narod da zanemari sve različitosti, da pokažemo maksimalnu ljudsku solidarnost, altruizam  i odgovornost jer nas u protivnom  budući događaji  mogu uvući u još veće tenzije koje objektivno nikome nisu u interesu i koje bi nas sve zajedno dovele u još pogubnije neprilike i civilizacijski mrak. Jasno se pokazalo  da se u ovim prilikama iluzorno oslanjati na Europu, Ameriku, Rusiju, Kinu ili bilo koju svjetsku silu. Svaka njihova pomoć će imati daleko veće posljedice i skuplju cijenu  nego do sada. Zato smo upućeni isključivo na sebe i samo zajedno možemo kao narodi  opstati. Jedino na što se možemo i trebamo  osloniti je znanje, trud, obitelj, rodbinu, dobre susjede i poštene prijatelje.

I to će biti najbolje posljedice Covida 2019.

 

Gradska organizacija HDZ1990 Mostar

 

 

 

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar