Lars-Gunnar Wigemark posjetio HDZ 1990

U petak, 1. prosinca u Središnjici HDZ-a 1990 predsjednik Ilija Cvitanović i dr. Diana Zelenika, državna zastupnica primili su Larsa-Gunnara Wigemarka, šefa Izaslanstva Europske unije i posebnog predstavnika EU u BiH. 

Razgovarano je  o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH, presudi šestorki  u Hagu, europskom putu BiH, te o  izmjenama Izbornoga zakona, kao i setu zakona o akcizama. 

Veleposlanik Wigemark je , tom prigodom, upoznao je predsjednika Cvitanovića i zastupnicu Zelenika o modificiranom prijedlogu zakona o akcizama. Dogovoreno je nastaviti konzultacije u sljedećem tjednu.

Predsjednik Cvitanović je upozorio na nužnost provedbe presude Ustavnog suda koja se odnosi na legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, te u tom pravcu izmjenama Izbornoga zakona BiH. Također je, iznio stajalište o presudi Haškoga suda pri tom naglasivši da presuda ne odgovara pravdi niti povijesnim činjenica i za nas je razočaravajuća. Istaknuo je  i to da su Hrvati u BiH vodili obrambeni rat i prvi stali u obranu BiH. Presuda u Haagu ne smije imati nikakve implikacije na trenutne političke odnose u BiH – kazao je predsjednik Cvitanović i podcrtao i to da za veliki broj stratišta Hrvata u BiH nikada nitko nije odgovarao. 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar