“LIJEPA LI SI” JE UTROJE PORUKA:domovina, skladba, predsjednica

Istina je da smo vodili obrambeni i oslobodilački rat. Nismo ga izazvali, a branili smo i oslobodili svoje domove.

Upravo zbog toga smo ga i nazvali Domovinskim!

Naši domovi na ovim prostorima obitavaju od stoljeća sedmog. Dovoljno dugo da ono, što je danas država Hrvatska i država Bosna i Hercegovina, zovemo rodnom grudom.

Nikada nismo zanijekali, a niti protjerivali, one koji su tu u suživotu, opet stoljećima i s nama. Možda smo ih ponekad, baš kao u Domovinskom ratu, morali upozoriti i odvratiti od bilo kakvih osvajačkih i secesionističkih namjera, odnosno reći da smo i tu svoji na svome.

Koliko volimo tu svoju rodnu grudu najbolje pokazuju stihovi prelijepe pjesme pod imenom “Lijepa li si”, autora i interpreta-tora Marka Perkovića Thompsona!

E sada dolazimo do problema, na koji želimo ukazati i ako je moguće staviti točku! Spomenuti stihovi, kao i cijeli autorski opus skladatelja i pjevača Marka Perkovića, tretira se kao prizivanje mračnih sila prošlosti. To svakako potenciraju oni kojima hrvatstvo, rodna gruda i Domovinski rat ništa ne znače ili znače onoliko koliko smo im mi branitelji narušili privilegiju uživanja u blagodatima jednog totalitarnog jugotitoističkog režima.

Ne moramo ih pitati, jer oni znaju, a mnogi od njih su upravo kao nekadašnji prof. dr. sc. Bodiroga, s univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru, doktorirali na pjesmama o njihovom drugu Titu! Ne smeta im kada se titoističke pjesme pjevaju u Kumrovcu, Sarajevu…, a smeta kad predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s braniteljima i ministrima u Lurdu pjeva

“Lijepa li si”?

Možda je vrhunac licemjerstva kad im se omakne koja čaša pića pa i sami pjevuše Thompsonove pjesme… ili proradi svijest da smo im ipak napravili ljepšu i demokratskiju domovinu.

Predsjednice Kitarović, nemamo Vam što čestitati na hrabrosti, ali čestitamo na odlučnosti da ste onako zdušno pjevali omiljenu nam pjesmu.

Sada ste nam još draži!

Poštovana predsjednice, davno je priznata i izborena neovisnost države Hrvatske. Priznat je HV, HVO (ili ipak nije), a to znači i Domovinski rat u cijelosti. Pitamo kad će, i hoće li, nekada biti priznati i oni koji su to povijesno vrijeme opjevali?

Mišljenja smo, davno je trebalo organizirati neki znanstveni skup na tu temu. Prepustiti povjesničarima, glazbenicima i ekspertima iz oblasti koje su relevantne da daju svoj sud, zauzmu stajalište, o tome koje su pjesme domoljubne, a koje zadiru u mračnu prošlost!

I to je dio Domovinskog rata, povijest, o kojoj sud mrzitelja hrvatstva ne smije biti relevantan.

Eto, i ta prigoda može obilježiti Vaš predsjednički mandat. Jedino Vas molimo da, premda ju funkcija čini najprikladnijom, iz te aktivnosti izuzmete aktualnu ministricu kulture, jer nam se može dogoditi da i taj dio domovinske povijesti proglasi šundom, baš kao i ogromni autentični ratni materijal koji je skupljen i autorski složen od strane generala Slobodana Praljka.

To je molba Vama predsjednice, a mi, branitelji, još jednom izražavamo zahvalnost Thompsonu i svima onima koji napisaše predivne stihove domoljublja.

Onima koji koncerte i ikonografiju na njima osuđuju, želimo reći da se slažemo, ni mi nismo za revitalizaciju bilo kakvih totalitarnih sistema. Neka se sukladno zakonu sankcioniraju svi oni koji na te sisteme podsjećaju, koji iritiraju i vrijeđaju obilježjima sve nas. Moramo upitati, kakve veze s njima ima Thompson (ako ima, neka odgovara) ili bilo koji izvođač? Možemo postaviti i pitanje: Koji je grijeh izvođača na koncertima u Parizu i Manchesteru, pa su pale nedužne žrtve?

Poštovana predsjednice, uvijek uz Vas i s Vama, nadamo se da nećete prestati iskazivati domoljublje i, naravno, pjevati.

ODBOR ZA BRANITELJE, HDZ 1990
Franjo Cvitković

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar