Mario Jurkić: Hrvatska politika zaboravila Domaljevac

Mladi profesor Mario Jurkić ponovno je na listopadskim izborima izabran na čelo općine Domaljevac-Šamac. Ista je za poplava 2014. doslovce potonula, no vraća se normalnom načinu života. Jurkić za Republikainfo.com otkriva koje projekte planira implementirati u mandatu koji je dobio, koji su projekti aktualni u općini, a koji će se potencijali tek iskoristiti. Domaljevac-Šamac nije imun ni na pojavu odlaska mladih u zemlje EU, a Jurkić kaže da opstojnost u tim krajevima otežava i nebriga viših razina vlasti. „Prepušteni smo sami sebi jer predstavnici hrvatskog naroda sa viših razina vlasti slabo ili nikako ne mare za ovo područje“, kazao je načelnik.

Na listopadskim izborima ponovno ste dobili podršku žitelja općine Domaljevac-Šamac i uplovili u novi mandat. Koji su Vam planovi za sljedeće četiri godine?
-Kao što ste napomenuli, ponovno sam dobio podršku građana za novi mandat općinskog načelnika te ću se truditi da svojim radom i zalaganjem opravdam ukazano povjerenje. U sljedeće četiri godine planiram nastaviti sa dobrom praksom iz prošlog mandata, između ostalog odgovorno upravljanje općinom i domaćinsko održavanje općinske imovine te osigurati potporu, brigu i pomaganje roditeljima, djeci, učenicima, studentima, sportašima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, braniteljima, udrugama, mjesnim zajednicama, osobama starije životne dobi i svakom građaninu u potrebi.

2014. općina je doslovce potonula – poplave su poharale javni sektor, gospodarstvo i stambeni fond. Koliko se Domaljevac oporavio od nedaća koje su pogodile našu zemlju prije skoro tri godine?
-Od infrastrukturnih projekata koje planiram realizirati posebno se nameće izgradnja banjsko-rehabilitacijskog objekta te rješavanje vodoopskrbe za cjelokupno stanovništvo općine Domaljevac-Šamac. U koliko uzmemo u obzir da je preko 95 % općine bilo pod vodom i da su poplavom iz  2014. godine bile pogođene sve javne ustanove, možemo reći kako se općina Domaljevac-Šamac uspješno oporavila i vratila uobičajenom načinu života. Obnovljene su škole, dječji vrtić, dom zdravlja, dom kulture, dom branitelja i drugi javni objekti bez kojih općina, kao zajednica, ne može funkcionirati.

Što je još ostalo za obnoviti i koliko će u tome pomoći projekat “Podrška održivom oporavku od poplava za Domaljevac-Šamac, Šamac i Vukosavlje” koji financira Europska unija kroz Program podrške civilnom društvu za oporavak od poplava 2014 godine? 
-Općina Domaljevac-Šamac je u proteklom razdoblju u suradnji sa stranim investitorima implementirala niz projekata koji su obuhvaćali sanaciju štete na stambenim objektima, poljoprivrednim gospodarstvima i privrednim kompleksima čija je šteta bila najveća i koji su pokretač ekonomije na našem području. Cilj je bio u što kraćem roku revitalizirati proizvodne pogone i omogućiti firmama da što prije nastave sa radom i zapošljavanjem. U navedenim programima svoje mjesto nisu pronašli mali gospodarstvenici i obrtnici koji zapošljavaju manji broj osoba tako da je projekt „Podrška održivom oporavku od poplava za Domaljevac-Šamac, Vukosavlje i Šamac“ od izuzetne važnosti za naše područje. Projekt obuhvaća oporavak onih dijelova ekonomskog života i životnog okruženja koji još nisu bili dio procesa oporavka i jačanje sistema prevencije poplava.

Koji su turistički potencijali općine obzirom na prirodne blagodati koje imate?
-Naši najveći turistički potencijali su vezani za izgradnju banjsko-rehabilitacijskog centra koji će biti banjsko središte ovoga dijela BiH, što će pokrenuti niz novih poduzetničkih aktivnosti i upošljavanje u svim mjestima naše općine.

U tijeku je val iseljavanja mladih obitelji i pojedinaca u zemlje EU. Kakvo je stanje u vašoj općini. Ima li posla i perspektive za mlade ljude?
-Mladi su angažirani u različitim udrugama te u sklopu svojih aktivnosti kreiraju i implementiraju projekte vezane za neformalna obrazovanja i  unaprjeđenje društvenog života.
Političari na lokalnoj razini daju sve od sebe kako bi osigurali opstojnost stanovništva na ovom području i ulažu maksimalne napore da osiguraju što bolje i kvalitetnije uvjete za život. Ovo je težak i mukotrpan posao u koliko uzmemo u obzir činjenicu da smo prepušteni sami sebi jer predstavnici hrvatskog naroda sa viših razina vlasti slabo ili nikako ne mare za ovo područje. Ovim putem bih pozvao sve političare, a naročito predstavnike iz reda hrvatskog naroda, da obrate pozornost na naše područje i osiguraju perspektivu mladima za ostanak i uvjete za primjeren način života.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar