Martin Raguž: Ako nema programske vlasti, mi smo oporba i alternativa

SARAJEVO – Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990., tijekom gostovanja na Centralnom dnevniku Face TV-a sa Senadom Hadžifejzovićem upozorio je kako je dosadašnja politika kalkulacija, nejasnih odnosa i partnerstava bez programa skupo koštala BiH, pojasnivši da se i pored formiranja županijskih i entitetskih vlasti trebalo krenuti s novim Vijećem ministara i potvrdivši kako je pet narodnjačkih stranaka koje su u proljeće potpisale deklaraciju o zajedničkim ciljevima moglo imati većinu za programski orijentirano Vijeće ministara, uz snažnu potporu iz Europe, što bi bio ogroman korak naprijed.
Naglasivši kako bi se takvim pristupom krenulo u realizaciju pet jasnih programskih prioriteta, Raguž je upitao zašto se nije testirao kredibilitet potpisa koji je stavljen na spomenutu deklaraciju.
– Mi smo od početka javno na toj poziciji. Ako idemo tim smjerom, tu smo, ako ne, neka oni koji drukčije pristupaju snose odgovornost za uspostavu vlasti, istaknuo je Raguž, pritom kazavši kako je HDZ 1990. spreman razgovarati o programski orijentiranoj državnoj vlasti, a ukoliko tih elemenata neće biti u pregovorima, onda su dio oporbe. Osvrnuvši se na stanje unutar hrvatske političke scene kao i na činjenicu da u njoj, za razliku od bošnjačke i srpske, nema sinergije u pogledu ustroja vlasti, Raguž je kazao kako od Daytona do danas niti jedna hrvatska stranka, osim HDZ-a BiH, nije ostvarila rezultat kao HDZ 1990. te da su oni na smjeru koji uključuje programski dogovor.

Koji će pristup prevladati

– Ako je u igri drugi pristup, mi smo alternativa, imamo pravo na to, kao što Čović ima pravo i odgovornost ići smjerom za koji prosuđuju. Ali trebalo je uvažiti situaciju u BiH kako drugi pristupaju, gdje je potrebna nužna sinergija. Nije do HDZ-a 1990. i Martina Raguža, to jasno kažem, poručio je predsjednik “devedesetke”, naglasivši kako je HDZ BiH dobio ‘vrući krumpir’ s kojim se moraju nositi. Ali trebalo je podijeliti teret odgovornost kako bi se BiH iznijela s problemima, smatra Raguž, no, upozorio je, i dalje postoje ambicije za monopol na predstavljanje naroda.
– Iskreno, nama je optimalna pozicija sada kada smo se profilirali, ako nema zdravog europskog pristupa, da budemo oporba. Sve što bude dobro, treba podržati, poput razvoja, investicija, otvaranja novih radnih mjesta, zaustavljanja odlaska mladih, ali sve ono što je nastavak destrukcije imat će jasan kritički stav. Tu nećemo sudjelovati, upozorio je Raguž, izrazivši mišljenje kako će doći vrijeme kada će se moći birati između kredibilnih i politika koje nastavljaju dosadašnje obrasce.

Iskoristiti priliku

Pozvavši sve političke snage u zemlji, medije, javnost da se konačno okupe oko zajedničkog cilja, a to je vađenje BiH iz političko-ekonomskog blata u kojem se našla, Raguž je naglasio kako je naša zemlja, unatoč svim slabostima, dobila povijesnu priliku od Europske unije, a koja se ogleda u novom pristupu Unije koji je započeo inicijativom Njemačke i Velike Britanije. Predsjednik HDZ-a 1990. upozorio je pritom da više nitko nema pravo tolerirati propuštanje prilika, jer bi ponavljanje scenarija iz prošlosti i gubljenje još četiri godine na europskom putu bilo katastrofalno za ukupnu ekonomsku situaciju zemlje. Vrijeme je, najavio je, da se prihvati ispružena ruka iz Europe da započne proces razvoja zemlje te da ljudi konačno osjete korist od takvog pristupa, a istodobno se stane na kraj rastućem siromaštvu i odlascima naroda sa svojih ognjišta.

Dnevni list

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar