Martin Raguž: Nije dovoljna retorika, nego preuzimanje odgovornosti

Visoka predstavnica Europske unije za zajedničku, vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini, te komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn u petak će u zgradi Parlamenta BiH održati sastanak sa predsjednicima političkih stranaka u BiH.

Sastanku bi trebali nazočiti predsjednici 12 političkih stranaka iz BiH, među kojima i predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž.

Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 za Klix.ba je potvrdio da će sastanak biti održan i da će mu on nazočiti.

Ocijenio je da se radi o vrlo važnom sastanku te da je važno što se on održava neposredno nakon izbora Europske komisije, te izbora ključnih ljudi u EU, a naročito za ova dva presudna resora kada je u pitanju BiH, a to su sigurnost i vanjska politika te resor za proširenje.

“Iz toga što dolaze na sastanak iščitavam ohrabrujuću poruku kako je među najvećim prioritetima njihovog angažamana i djelovanja, kao novih osoba u Europskoj komisiji, upravo Bosna i Hercegovina, naročito što ovaj sastanak dolazi nakon službenog prihvatanja inicijative Njemačke i Velike Britanije vezano za put BiH ka EU, što je sada inicijativa EU. Takvo što je trebalo Bosni i Hercegovini kao ohrabrenje nakon predugog razdoblja stagniranja, pa rekao bih i nazadovanja”, rekao je Raguž.

Predsjednik HDZ-a 1990 smatra kako je posjeta europskih dužnosnika važna i u trenutku kada se u BiH konstituiraju vlasti na svim razinama. Ocjenjuje kako je njihov dolazak poruka kako su vrata EU otvorena za BiH i poruka kako trebamo iskoristiti priliku.

“Sastanak doživljavam kao manifestiranje naše odgovornosti da taj trenutak prepoznamo i suočimo se sa odgovornošću, te prihvatimo iskreno partnerstvo, koje je zapravo strateško za BiH. Priliku ne smijemo propustiti. Unutar toga će se vidjeti ta agenda koja stoji pred BiH i koja bi trebala precizno detektirati sve ključne korake koje BiH treba poduzeti, ali sada sa većim manevarskim prostorom za samu BiH, a ne da se to radi na dosadašnji način kroz fiksiranje samo ova dva ključna politička pitanja Sejdić-Finci i mehanizam koordinacije. Oni svakako ostaju, ali u drugom vremenskom okviru s tim da se nama mogućnost korištenja fondova, serioznog partnerstva i stupanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu te dobivanja moguće aplikacije za status kandidata, otvara puno ranije ako partnerstvo istinski prihvatimo. To partnerstvo za mene i HDZ 1990 nema alternativu i ono je preventivno za dalju destabilizaciju BiH”, ocijenio je Raguž.

Ova posjeta je značajan iskorak u odnosima BiH i EU te je u obostranom interesu.

“Jasan je interes kako se jugoistok Evrope stabilizira, jer vidimo kakva su događanja u Ukrajini i koji sve scenariji mogu proisteći”, dodaje Raguž.

Deklarativno, političari u BiH su objeručke prihvatili inicijativu Velike Britanije i Njemačke, ali sada će njihova ozbiljnost i spremnost da rade na putu BiH ka EU doći na testiranje.

“To je ključno pitanje. I u petak ću reći na sastanku ono što sam rekao nedavno i na sastanku sa 28 ambasadora zemalja članica EU. Potpisivanje izjava svih nas o spremnosti prihvatanja ove europske agende i partnerstva mora biti početni korak testiranja kredibilnosti svih nas. Nije više dovoljna retorika, nego preuzimanje odgovornosti, bez obzira tko činio te strukture vlasti u Vijeću ministara i na nižim razinama. Bez obzira da li mi u ‘Devedesetki’ bili negdje dio vlasti ili ne, mi ćemo podržavati europski put, ako idemo tim smijerom, ako ne idemo, onda ćemo naravno napraviti otklon od toga”, kaže Raguž.

Ocjenjuje kako Vijeće ministara, Parlament BiH i Predsjedništvo BiH trebaju biti „lokomotiva“ ovih procesa, te kako se cijela priča mora pozicionirati u okvire institucija BiH.

“Tada ćemo vidjeti kako se tko od stranaka i njihovih predstavnika ponaša konkretno kada su u pitanju zakoni i prioriteti sa europskog puta, prilikom njihovog razmatranja i donošenja u Parlamentu. Tu vrstu monitaoringa treba uspostaviti i sa Europskom komisijom i sa javnošću, jer mi nemamo više vremena da retorički sve podržavamo, a suštinski kada nešto dođe na dnevni red imamo drugačiji odnos ili da to kada dođe na dnevni red blokiramo”, rekao je Raguž.

Oni koji prokockaju ovu priliku više nemaju kredibilitet da sudjeluju o ovim procesima, smatra predsjednik Raguž, te dodaje kako se sada zapravo bije ključna bitka da se takav profil politike uspostavi u institucijama.

Da li će biti ponovo blokiranja određenih procesa na državnoj razini i da li će ih činiti oni koji neće biti u vlasti na državnoj razini, a po svoj prilici to je SNSD, ostaje da se vidi. Međutim, Raguž kaže kako je optimista da će doći do pozitivnih promjena u ponašanju svih aktera, bez obzira je li je neko u poziciji ili opoziciji.

“Ova zemlja više nema vremena i mislim kako više niko nije u poziciji igranja duplih igara i neprincipijelnih blokada. Svi oni koji bi jedan takav pozitivan pristup dovodili u pitanje oni su politički gubitnici. Ne bih želio spekulirati kako će se ponašati SNSD, ali svako blokiranje europskog puta je kontraproduktivno. Više mislim da se radi o političkoj utakmici na naš način kada je u pitanju zauzimanje političkih pozicija i preuzimanja odgovornosti unutar RS-a. Uvjeren sam kako su se stvorili bolji uvjeti i za ozdravljenje političkih odnosa u BiH, a naročito na državnoj razini”, zaključio je Raguž.

Klix.ba

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar