Martin Raguž: Oproštajni govor Jozi Lučiću

Predsjednik HDZ-a 1990, Martin Raguž, je povodom komemoracije, a potom i pogreba pokojnoga Joze Lučića, istaknutog društveno-političkog djelatnika i kadra HDZ-a 1990, održao oproštajni govor, kojim je zahvalio za ogroman doprinos pokojnog Joze Lučića, koji je obnašao niz najvažnijih društvenih i političkih uloga svoje zajednice.

„Jozo Lučić je nam je ostavio odgovornost da budemo bolji, da ustrajemo i opstanemo zajedno sa svojim narodom u ovoj zemlji i na ovom prostoru“, izrazivši sućut članovima obitelji i prijateljima, kazao je Martin Raguž, čiji govor prenosimo u cijelosti:

„Jozo Lučić je bio osoba izrazitog osobnog, nacionalnog, profesionalnog i političkog integriteta i kredibiliteta. Jozo Lučić ni u jednom trenutku nije sebe stavljao ispred potreba svojih sugrađana, ispred interesa svog hrvatskog naroda, kao i interesa naše zemlje i svih njenih naroda i građana.

Potpuno svjesno i odgovorno, srcem si prihvatio i živio poruku „Ovo je naša zemlja“, zemlja svih nas u Bosni i Hercegovini, zemlja hrvatskog naroda, ali i druga dva konstitutivna naroda i svih njenih ljudi.

Tvoje izuzetno životno i profesionalno iskustvo omogućilo ti je da do kraja živiš poruku kako je vrijeme za temeljni unutarnji dogovor svih nas u ovoj zemlji, te kako je vrijeme da se podvuče crta pod sve ratove i egzoduse. Vjerovao si kako je vrijeme da se otvori jedna nova stranica za pravedniju, stabilno uređenu, ravnopravnu, demokratsku i europsku Bosnu i Hercegovinu.

Za ovu ideju i viziju u cijelosti si žrtvovao sebe, svoje zdravlje. Bez ikakvih osobnih kalkulacija dao si ogroman i neizbrisiv doprinos u stvaranju pozitivne alternative za bolju budućnost hrvatskog, kao i svih drugih naroda u Bosni i Hercegovini.

Kao što je rekao veliki pjesnik Mak Dizdar: “Ovdje se ne živi samo da bi se umiralo, ovdje se i umire da bi se živjelo”. Mogu ovdje odgovorno reći kako su i tvoj život, kao i tvoja smrt ulog u bolji život ovih prostora.

Svojim djelovanjem, ostavio si neizbrisiv trag, a svoj trud, znanje i dostojanstvo utkao u ideju i viziju HDZ-a 1990. Stoga ćeš vječno živjeti u  nama. Vječno ti hvala.

Bila mi je iznimna čast i zadovoljstvo što sam te poznavao više od dvadeset godina i što si me zvao svojim prijateljem. Dragi Jozo neka ti je laka ova naša zemlja, živio si na ponos i čast svom hrvatskom narodu, ali i svim ljudima u Bosni i Hercegovini.“, kazao je u oproštajnom govoru Martin Raguž.

Valja istaknuti kako je Jozo Lučić  bio hrvatski branitelj, koji je bezrezervno stavio svoj život i svoje zdravlje u službu hrvatskoga naroda, bio je ranjavan obavljajući svoju dužnost, te je više puta odlikovan za vrijeme domovinskog rata; „Redom hrvatskog trolista“, „Redom Ante Starčevića“, „Redom hrvatskog Pletera“, „Spomenicom domovinske zahvalnosti“, te „Medaljom za suradnju hrvatske izvještajne službe“, što više nego dovoljno govori o Jozinom karakteru i njegovoj požrtvornosti za hrvatski narod.

Bio je hrvatski branitelj koji je uvijek u teškim vremenima bio uz svoj narod, koji nikad nije bježao od odgovornosti ni kad je bio predsjednik općinskog vijeća, ni kao načelnik, ni kao ministar unutarnjih poslova, te na kraju, kao novoizabrani zastupnik u Federalnom parlamentu.

 To su samo neke od odgovornih uloga koje je za života obnašao Jozo Lučić.

mr_pogreb1

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar