Martin Raguž: Politika se ne bavi realnim problemima ljudi

Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 sudjelovao je jučer, 31.03., na cjelodnevnom forumu u organizaciji Ureda UN-a u Bosni i Hercegovini, koji je okupio sve agencije i institucije pod pokroviteljstvom UN-a u BiH.

Poziv je, kako navode iz UN-a, došao na adresu Martinu Raguža upravo zbog njegova međunarodnog kredibiliteta i profila, na čemu je predsjednik HDZ-a 1990, tijekom svoga izlaganja na temu “Sučeljavanje sa prošlošću i pogled na budućnost BiH”, zahvalio domaćinima.

“Ujedinjeni narodi su u demokratizaciji i uspostavi mira u Bosni i Hercegovini utkali neizbrisiv trag i njihova uloga je i danas od krucijalnog značaja u svim procesima naše zemlje”, zahvalio je Raguž predstavnicima UN-a na cjelokupnom angažmanu i dosadašnjem djelovanju u BiH. Važno je napomenuti kako je UN upravo institucija koja najviše sredstava ulaže u projekte u našoj zemlji.

“Povijest Bosne i Hercegovine je vrlo kompleksna i turbulentna, obilježena brojnim sukobima i ratovima. Stoga, generacija dvadestprvog stoljeća ima povijesni izazov pronalaska miroljubivog koncepta u kojem ćemo, konačno, podvući crtu pod ratove, sukobe i nesporazume”, kazao je Raguž, te dodao kako je vrijeme za novu dimenziju društvene kulture u Bosni i Hercegovini, koja je pretpostavka uvažavanja i poštivanja, kao i rješavanja nesporazuma putem dijaloga i kompromisa.

Predsjednik Raguž je, tijekom izlaganja, kronološki prošao kroz razdoblje od Washingtonskog, preko Daytonskog sporazuma sve do današnjice, sa zaključkom kako političke elite u Bosni i Hercegovini se još uvijek ne bave realnim problemima ljudi, stvaranjem suživota, nego i dalje podjelom pozicija, a pri tom manipuliraju punim kapacitetom svim manjkavostima trenutnog sustava i uređenja u kojem živimo.

“Povijesni ožiljci su bolni. Stoga, naša zadaća je da nikada ne zaboravimo naše žrtve i sa dubokim poštovanjem se odnosimo prema njima i, u njihovu čast, nikada više ne dopustimo konflikt i rat na ovim prostorima”, rekao je Raguž, uz poruku kako trebamo pamtiti prošlost, ali ne i živjeti u njoj.”Vrijeme je za bolju i sretniju budućnost Bosne i Hercegovine. Stoga, ne smijemo gledati samo u retrovizor, vrijeme je za pogled kroz dalekozor u kojem ćemo vidjeti europsku, uređenu, pravednu, multietničku, ravnopravnu i zaposlenu Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar