Martin Raguž se sastao sa veleposlanikom Poljske

Predsjednik HDZ-a 1990, Martin Raguž, sastao se sa veleposlanikom  Republike Poljeske Nj. e.  gospodinom Andrzejom Krawczykom, kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Glavni tema razgovora bila je europski put BiH, a veleposlanik Krawczyk  podijelio je iskustva Republike Poljske u procesu euroatlanstkih integracija.  „Put Poljske, od statusa dobivanja kandidature do ispunjavanje uvjeta za članstvo, je bio dug i mukotrpan. Poljska je 12 godina imala status kandidata, da bi nakon toga pristupila EU“, kazao je veleposlanik Krawczyk, dodavši kako se  BiH nalazi tek na početku puta, te stoga treba poduzeti ozbiljne mjere kako bi se pridružila zemljama Europske unije.

„BiH bi trebala učiti iz pogreška drugih zemalja u procesu europskih integracija, a ne ponavljati iste pogreške. Iskustva Poljske mogu značajno pomoći BiH, zbog sličnosti  zemlja i procesa tranzicije i transformacije od jednostranačkog  uređenja prema demokratskom sustavu, koje su obe zemlje prošle“,  rekao je veleposlanik Krawczyk.

Nakon Drugog svjetskog rata, svih  ratnih strahota i razaranja koje je proživjela Poljska , poljski narod je smogao snage te pružio ruku pomirenja i suradnje sasusjedima, kako bi spriječili mogućnost budućeg konflikta.  „Njemačko – poljsko prijateljstvo koje je znatno pridonjelo razvoju dviju zemalja, treba biti primjer i za Bosnu i Hercegovinu. Dobrosusjedski odnosi, istinsko prijateljstvo i suradnja mogu pridonijeti stvaranju stabilnosti regiona i stvaranja preduvjeta za bolji i kvalitetniji životni standard zemljama Balkana“ rekao je predsjendik HDZ-a 1990, Martin Raguž.

Ukrajinski scenario, kao i trenutna situacija na jugoistoku Europe, manifestiraju ozbiljnost situacije i krhkosti mira na ovim prostorima. Bosna i Hercegovina i Poljska su zemlje koje vrlo ozbiljno promišljaju o događanjima u Ukrajini i koje se zalažu za pronalaženja trajnog mira.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar