Mateja Gadža: Novi, mladi kadrovi, će donijeti promjene

Predsjednica ste Mladeži HDZ 1990 Županije Središnja Bosna i dopredsjednica Županijskog odbora HDZ1990 ŽSB,  zbog čega ste se odlučili baviti politikom?

 Diplomirala sam na Sveučilištu u Zagrebu i odlučila se vratiti u BiH. Tada nisam ni zamišljala da je ovdje stanje toliko loše. Mlade osobe ne mogu ostvariti zaposlenje u skladu sa svojim zvanjem. Nepotizam, podmićivanje i korupcija su sastavni dio funkcioniranja društva. Netransparentno se dodjeljuju stipendije učenicima i studentima, ostvaruju prava na  pripravnički staž i radna mjesta. Dostojanstvo mladih obrazovanih ljudi svedeno je na najnižu razinu.

Nisam mogla mirno gledati sa strane na ovakvu situaciju, nego sam se odlučila politički aktivirati i pokušati pridonijeti stvaranju promjena, barem u maloj mjeri. Mlada sam, obrazovana, željna promjene u našem društvu i spremna stvarati promjene. Mišljenja sam kako je politički angažman najizravniji način sudjelovanja u promjenama društva, ali je i najodgovorniji i najizloženiji kritikama. U cilju poboljšanja položaja mladih u našem društvu, stavila sam se na raspolaganje i želim dati mali doprinos stvaranju ugodnijeg života u BiH.

 Smatrate li kako bi stanje u društvu bilo bolje kada bi se mladi aktivnije bavili politikom?

Kada je u pitanju društvena aktivnost, mišljenja sam kako mladi ne koriste u dovoljnoj mjeri prostor, sredstva i mogućnosti koja su nam na raspolaganju. Ne znam je li uzrok tome nezainteresiranost, nedostatak hrabrosti za suočavanje s problemima ili pak jednostavno čekanje da netko drugi to uradi umjesto nas.

Što se tiče političke aktivnosti, tu su mladi još manje uključeni jer uglavnom imaju negativno mišljenje o politici općenito. Politika nije prljav i nečastan posao ako je vode pošteni i dobronamjerni ljudi. Smatram da se percepcija politike treba promijeniti i zanimanje mladih za politiku će se povećati. Sami najbolje razumijemo svoje probleme, potrebe i sami ih možemo rješavati na najbolji način. Zato se moramo aktivirati na svim poljima društvenog života, pa i u politici jer zaslužujemo dostojanstven život u našoj zemlji. Novi, mladi kadrovi, neopterećeni prošlošću imaju mogućnost donijeti promjene koje su neophodne kako bismo svi bolje živjeli.

Što očekujete od nadolazećih izbora kada je u pitanju Županija Središnja Bosna?

 Središnja Bosna je poput drugih dijelova naše zemlje suočena sa velikim problemom odlaska mladih „trbuhom za kruhom“. Jedan od prioriteta buduće vlasti trebao bi biti zaustavljanje ovoga negativnog trenda. Bez obzira tko će činiti vlast, moraju se pobrinuti za mlade i otvarati nova radna mjesta. Također treba staviti u funkciju prirodne, energetske i turističke resurse kojima obiluje naša županija, a sada su neiskorišteni. Uvjerena sam da ce HDZ 1990 sudjelovati u tome procesu pozitivnog pomaka BIH u gospodarskom, kulturnom i svakom drugom pogledu.

Za kraj, što poručujete potencijalnim biračima?

 Izlazak na izbore je pravo i obveza svih građana. Onima koji su nezadovoljni sadašnjim stanjem to je i najjače oružje koje moraju iskoristiti 12. listopada kako bi pokrenuli stvari na bolje. Stoga ih pozivam da iziđu na izbore i podrže promjene. Neka razmisle i po svojoj savjesti odluče kome će povjeriti svoj glas.

Mateja Gadža, magistrica ekonomije

Kandidatkinja broj 2 na listi HDZ 1990 za Skupštinu Županije Središnja Bosna

Dnevni list

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar