MIJENJAJTE IH – VI IH PLAĆATE ZA POSAO KOJI NE RADE!

Draženko Petrović rođen je1976. godine u Vitezu, po zanimanju je magistar ekonomije,oženjen i otac troje djece.Zaposlenje u privatnoj tvrtki, gdje obnaša dužnost regionalnoga direktora. Vijećnik je u Općinskom vijeću Vitez i nositelj liste Koalicije Hrvatsko zajedništvo Županije Središnja Bosna za Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. S njime smo razgovarali o aktualnim problemima u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) kao i o rješenjima koja misli ponuditi ako dobije povjerenje glasača na Općim izborima 7. listopada.

 • Čime i na koji način želite dobiti povjerenje birača kako bi glasovali za Vas?

 

 • Prije svega želim reći kako je HRVATSKO ZAJEDNIŠTVO nova snaga u političkom području, kako Srednje Bosne tako i u cijeloj BiH, koja želi političku nestabilnost dovesti u stabilnu razinu realizacijom konkretnih programskih rješenja. Politiku osobno gledam kao rad za opće dobro, a svojom jednostavnošću i pristupačnošću želim se približiti glasačima i uvjeriti ih kako sam čovjek koji je prvi među jednakima. Potječem iz radničke obitelji koja je naučila kako se samo vrijednim radom i poštenjem stječu prave ljudske vrijednosti između ostalih i dostojanstvo pa tako,vodeći se jedino tom logikom,mogu zadobiti povjerenje birača.

Mogu reći ono što je svima poznato, a to je kako je sadašnja vlast dovela ne samo našu Županiju nego i cijelu BiH u stanje socijalne i ekonomske nesigurnosti i straha od budućnosti. Svoje dosadašnje iskustvo i znanje iskoristit ću u svrhu javne dobrobiti i stvaranju preduvjeta za bolju budućnost. Siguran sam kako svojom iskrenošću i marljivošću zajedno s Koalicijom Hrvatsko zajedništvo,na čelu s HDZ-om 1990 možemo pokrenuti promjene i doći do rješenja koja će nam donijeti bolje dane za nas i nove generacije.

Istinski ću se zalagati za ulaganje u znanje i obrazovanje, uklanjanje korupcije, za učinkovitost državne uprave, za poticanju investicija u energetici, prometnoj infrastrukturi; za zaštitu okoliša. Također ću se zalagati za radnička prava, unaprjeđenje mirovinskoga sustava i zdravstva.

 

 • Što je okosnica Vašega programa koji ćete im ponuditi?

 

 • Okosnica moga programa temelji se na Programskim smjernicama Hrvatskoga zajedništva definiranim u deset važnih točaka: Opstanak, Europeizacija Daytona, Reforma ustava i izbornog zakonodavstva, Korupcija i kriminal, Gospodarski razvitak, Socijalna problematika, Školstvo i obrazovanje, Braniteljska populacija, Institucije od nacionalnog značenja i Zaštita ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Iz točaka ovoga programa posebnu ću pozornost posvetiti gospodarskom razvitku, što je okosnica opstanka hrvatskoga čovjeka, te socijalnoj politici i braniteljskoj populaciji. Naravno, neizostavan segment jeste i težnja ka europskom putu za koji ću se zalagati jer nam je to jamstvo uspostave pravne države.

 • Kako ćete, kada Vas izaberi, zastupati birače koji su Vam dali svoje povjerenje i boriti se u odgovarajućim institucijama za njihova prava?

 

 • Kao pojedinac ne mogu puno napraviti, ali u sinergiji Koalicije Hrvatsko zajedništvo predvođenom HDZ-om 1990,možemo u Federalni parlament inicirati, predlagati niz zakona i mjera koji će biti u interesu gospodarstvenika, umirovljenika, branitelja, ne uposlenih majki, studenata i mladih.

Za gospodarstvenike ćemo tražiti smanjenja parafiskalnih nameta, sprječavanje uvođenja novih nameta, smanjenje opterećenja cijene rada, uvođenju poreznih olakšica i sl.

Za umirovljenike ćemo  tražiti godišnje povećanje mirovina od 7 do12 posto, kako bi za nekoliko godina najniža mirovina bila u iznosu najniže prosječne plaće u FBiH.

Za branitelje treba osigurati sredstva za njihovo dostojanstveno življenje, za ne uposlene majke koje odgajaju troje i više djece osigurati dostojnu naknadu, za studente i mlade jeftinije školovanje/studiranje, uz adekvatne stipendije.

 

 • Koji su gorući problemi u Vašoj sredini koje treba riješiti?

 

 • Gospodarstvo nam je usporeno, a neke grane gospodarstva uništene. Jednostavnije je reći kako kvalitetnoga gospodarstva i nemamo, a svi drugi problemi proizlaze iz toga.

Jedan od gorućih problema vezanih za to jeste masovni egzodus, odlazak mladih sa cijelom obitelji u zapadne zemlje EU-a,a koji su potaknuti političkom i ekonomskom nesigurnošću u BiH. Jednostavno, nemamo niti gospodarsku, a ni bilo koju drugu sustavnu politiku koja bi radila u interesu čovjeka.

 

 • Na koji način to mislite uraditi?

 

 • Bio bih isti kao i ovi na vlasti kada bih rekao kako mi možemo to zaustaviti jednim klikom. Zaustavit se ne može, ali usporit može nizom mjera u gospodarskoj i socijalnoj politici koje nudimo u našem programu.

Kao jednu od mjera tražit ćemo izjednačavanje mjesečnih primanja u privatnom i javnom sektoru koje je moguće ostvariti ne na štetu privatnika nego smanjenjem određenih poreza. Gospodarstvenike treba potaknuti nizom poreznih olakšica kako bismo ih potaknuli na nove investicije.

Složit ćemo se svi kako, prije svega, treba promijeniti lošu politiku, loše političare koji su se učahurili i ne mijenjaju ništa jer je samo njima dobro.Nužno je uključiti nove ljude željne dokazivanja i rada za opće dobro.

 

 • Što mislite o radu hrvatskih predstavnika u institucijama u BiH u zadnje četiri godine?

 

 • Vladajuća elita nije ispunila ni jedno obećanje iz svoga programa koji su ponudili na zadnjim izborima. Kada saberemo i oduzmemo sve što su napravili, protekle godine su protračene uzalud.Vjerujem kako je većina hrvatskoga glasačkoga tijela osjetila na svojim leđima lošu politiku vladajućih i da su ih konačno prozreli, što mi daje za pravo vjerovati kako će ih istom mjerom „nagraditi“ ne davanjem glasa, kada se nađu ispred glasačkih kutija 7. listopada. Oni birači koji slijepo gledaju na njihov rad, vjerojatno će ih podržati, ali mislim kako ih je ostalo vrlo malo i uglavnom su to poslušnici, podobni i oni koji ne razmišljaju svojom glavom. Da su vladali samo zadnje 4 godine rekao bi kako nisu imali dovoljno vremena nešto poduzeti. Ali isti su zadnjih 20 godina na vlasti, tako da nema niti jednoga objektivnoga opravdanja za njihov nerad.

Bosna i Hercegovina je bila na začelju liste zemalja koji se bore protiv korupcije i kriminala, a u međuvremenu smo pali za još 8 mjesta na toj listi i, nažalost, nalazimo se u skupini afričkih zemalja.

U proteklom razdoblju, kao i danas, imali smo i imamo izraženu korupciju, nepravdu, nepotizam, minimalne plaće, minimalne mirovine, nezadovoljne branitelje, neprihvatljiv izborni zakon, još uvijek smo bez televizije na hrvatskom kanalu… Mislim kako iz navedenoga možete zaključiti kakvo je moje mišljenje o njihovom radu i skrbi za hrvatski narod.

 

 • Kako se namjeravate boriti protiv korupcije i kriminala koji su rak rana ovoga društva?
 • Korupcija i kriminal rak su rana koja izjeda ovo društvo. Vladajući se javno hvale i zalažu za borbu protiv ovih pošasti, a u praksi stanje je sasvim drugo. Zbog pritiska međunarodne zajednice formirana su neka tijela za borbu protiv ovoga zla, a rezultati su nikakvi, odnosno stanje je svakim danom sve gore.

Pođe li se od kriminalne privatizacije pa sve do gotovo legalne pljačke javnih poduzeća, ovo se nameće kao gorući problem o kojemu oni koji su na vlasti samo javno pričaju na predizbornim kampanjama, a ništa se ne pomjera s mrtve točke. Korupcija i kriminal izjedaju ovu zemlju, zavijaju običnoga čovjeka u crno.

 

 • Što Vi nudite kao rješenje, poglavito kada su u pitanju mladi?

 

 • Imamo rješenje i za takve stvari, ali, opet kažem, nisu rješive na jedan klik.Imamo, dakle, strategiju i put za rješavanje toga problema. Npr., inicirati ćemo da se prilikom otvaranja poglavlja prema EU među prvim poglavljima otvori Poglavlje o pravosuđu. Takav primjer imali smo u RH gdje je nakon otvaranja navedenih poglavlja pokrenut val uhićenja i optužbi za korupciju, a svima vam je poznat slučaj Sanader i ostali.

Zalagati ću se za poštivanje znanja i stručnosti, za beskompromisnu borbu protiv namještanja natječaja; za iskorjenjivanje svakoga vida korupcije na fakultetima, u zdravstvenim ustanovama, državnim i federalnim institucijama i u javnim poduzećima, o čemu vladajuće strukture ne smiju ni progovoriti.

Inicirati ću,zajedno sa svojim stranačkim kolegama,donošenje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, a kako bi se to postiglo, neophodno je reformirati pravosuđe.

Sprječavanjem širenja daljnje korupcije i kriminala stvaramo bolji ambijent za sve narode, a posebno za mladoga čovjeka koji će poslije završenoga obrazovanja lakše naći posao i dalje napredovati zahvaljujući svome radu, znanju, a ne po podobnosti i stranačkoj pripadnosti.

 

 • Što su, po Vašemu mišljenju, uz ove nabrojane, problemi kojima ćete se baviti kada se nađete u određenom zakonodavnom tijelu?

 

 • Kada dobijem povjerenja glasača, zasigurno ću se baviti problemima u gospodarstvu, socijalnom problematikom i skrbi za djecu, mlade i obitelji.

Gospodarstvo u BiH na vrlo je niskim granama, čemu je doprinijela nelegalna privatizacija, nebriga o prijeratnim industrijskim gigantima (Vitezit, Brastvo N.Travnik…), ali i ukupno slaba gospodarska politika, bez vizije i strategije za pokretanje potencijala.Sebi u zadaću stavljam stvarno oživljavanje srednjega i maloga poduzetništva, depolitizaciju poduzeća, uvođenje reda na tržište rada.

Kako bismo poboljšali stvarno stanje u gospodarstvu, neophodno je stvoriti ambijent sigurnosti za investitore, što će doprinijeti povećanju protoka stranoga kapitala.Treba, zatim,stvoriti preduvjete da se možemo koristiti sredstvima europskih fondova;ubrzati izdavanja raznih dozvola, načiniti ekspeditivniju i učinkovitiju administraciju kako bi se olakšalo dobivanja potrebne dokumentacije, što bi u konačnici privuklo strana ulaganja.

Gospodarstvo mora biti u funkciji vrijednosti svakoga čovjeka i bazirati se na nekoliko segmenata: energija, poljoprivreda, cestovna infrastruktura i turizam.

Glede socijalne problematike, želimo da BiH postane istinski socijalno osjetljiva zemlja jer socijalna pravednost je pravo svih građana i naša je obveza to im pravo osigurati. Želimo smanjiti siromaštvo i nejednakost u društvu jer je to preduvjet za sretnu i prosperitetnu zajednicu. Uspostavom pravednije raspodjele sredstava, mi ćemo poboljšati prava za socijalno osjetljive skupine.

Jedan od bitnih problema BiH jeste nebriga za obitelji i mlade, odnosno depopulacija i starenje.Svjedoci smo ogromnoga odljeva najproduktivnije mlade populacije u druge zemlje, što je zasigurno rezultat dosadašnjega odnosa vlasti prema mladima i obitelji, kao temelja razvoja države. Bez radikalne promjene ponašanja države, odgovarajuće skrbi za obitelj i mlade, odnosno bez drukčije stimulativnije populacijske politike i demografske obnove, BiH nema budućnosti.

 

 • Vaša poruka biračkom tijelu na čije glasove računate.

 

 • Hrvatskom čovjeku tijekom povijesti nije bilo lako, ni pod jednom vlašću ni pod jednim osvajačem, ali je svojom odlučnošću, krvlju, znojem i oštrinom svoga uma pobijedio protivnika.

Stoga, na dan izbora izaberite čovjeka koji je dio Hrvatskoga zajedništva i britke oštrice čiju politike nitko nikada više neće otupjeti.

Aktualna vlast nije uspjela pronaći odgovore za mnoge goruće probleme, a neke nisu rješavali radi vlastitih interesa.Stoga je potrebno pružiti priliku drugima. Nadam se kako ćete mi svojim glasovima omogućiti da doprinesem ulasku naše drage BiH u novo vrijeme; vrijeme bržeg gospodarskoga razvoja i blagostanja svakoga njezina pojedinca…

Narod nestaje u jednom smjeru, gore nego što je ne stajao u najgorim povijesnim vremenima i nemamo pravo čekati više ni jedan dan kako bi se konačno promijenila politika pod kojom nestajemo. Izaberimo one koji će za to preuzeti odgovornost i imati beskompromisan i do krajnosti najoštriji stav prema takvoj politici.Čovjek sam koji ima jasnu i iskrenu viziju i spreman sam preuzeti odgovornost, spreman sam za svoj rad podvući crtu i podnijeti narodu račun, a od naroda očekujemo da to prepozna, ali traži i od drugih političkih stranaka.

Narod je do sada vjerovao u aktualne vlastodršce i davao im povjerenje zadnjih 20 godina, a zauzvrat je dobio kaos, iseljavanje, bijedu života, obećanja, obećanja i opet obećanja.

Želim svojim porukama probuditi birače i pozvati ih da na izborima ne dadnu svoj glas za ljude koji su sumnjivoga karaktera jer oni upravljaju našim životima, našim novcima. Mi ih plaćamo, mi smo njihovi poslodavci, i u trenutku kada procijenimo da dobro ne rade svoj posao, za koji ih plaćamo, moramo im moći reći: dosta je više takve politike!Molimo vas, otiđite s vlasti.

Zato, dragi birači, kada se nađete na biračkom mjestu gdje popunjavate glasački listić, dobro promislite jesu li oni koji su vas doveli do ovakvoga stanjaopet zaslužili vaše povjerenje. Prava istina je odavno svuda oko nas, a mi vam samo želimo otvoriti oči i um!

Veliki Ante Starčević reče: „Ako narod ne razazna bolje od gorih, bit će mu kako i do sada.“To uvijek imajte na umu!

HRVATSKO ZAJEDNIŠTVO ZA SREDIŠNJU BOSNU ZA OSTANAK I OPSTANAK

 

Kandidati za parlament Federacije BiHHrvatskoga zajedništva HDZ 1990–HSP BiH -HNL

1 DRAŽENKO PETROVIĆ – nositelj liste

2 MARIJA-SILVA VIDOVIĆ

3 IVAN JAKEŠEVIĆ

 4 MATEJA GADŽA ĆOSIĆ

5 BOGOMIR BARBIĆ

6 VINKO FRANKOVIĆ

7 GORAN ŠUŠNJA

 8 IVANA MARKUNOVIĆ

9 HELENA TOLJUŠIĆ

10 MIJO JURIŠIĆ

11 ANA-MARIJA FARKAŠ

 

Izvor: Dnevni list

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar