Na Uzdolu obilježena 24. godišnjica zločina nad civilima

Danas je na Uzdolu obilježena 24. godišnjica od masakra koji su počinili pripadnici Armije BiH. U rano jutro 14. rujna 1993. godine pripadnici Armije BiH, Samostalnog prozorskog bataljona pod zapovjedništvom Envera Buze, upali su u Uzdol te pobili sve što su našli pred sobom. U tom stravičnom naletu ubijeno je 29 civila i to djece, žena i staraca. Akcija se dogodila u sklopu operacije Armije BiH „Neretva 93“ pod vodstvom Sefera Halilovića. Kod škole na Ceru gdje je bila smještena vojarna stradalo je 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Obilježavanje 24. obljetnice započelo je 13. rujna 2017. godine okupljanjem Udruge Treća bojna Uzdol i branitelja Uzdola zajedničkim Križnim putom i misom na brdu Gradac. U večernjim satima postavljena je izložba fotografija u školi, a druženje se odvijalo u dvorištu škole uz domjenak.

Središnje obilježavanje ove tužne obljetnice bilo je uz crkve na Uzdolu i Memorijalni centar gdje su pokopane civilne žrtve masakra. U 10 i 30 vijence su u Memorijalnom centru položili predstavnici udruga proisteklih iz rata, rodbina i prijatelji, izaslanstvo općine Prozor-Rama na čelu sa načelnikom dr. Jozom Ivančevićem, Udruge Treća bojna i branitelja Uzdola, izaslanstvo Oružanih snaga BiH, predstavnici drugih razina vlasti, političkih stranaka i predstavnici iz Republike Hrvatske.

Misu je predvodio dr. Pero Sudar, pomoćni vrhbosanski biskup uz sumisništvo s domaćim svećenicima i drugim svećenicima iz ramskih župa i okolice, prenosi ramski-vjesnik.ba.

Tijekom propovijedi biskup dr. Pero Sudar je naglasio da danas dok se s pravom s tugom , možda i ljudskim bijesom, sjećamo svega što se dogodilo, ne samo ovdje na Uzdolu, nego i  gdje god je stradao nevin čovjek, dok se danas sjećamo tih nevinih žrtava, moramo se isto tako sjetiti obećanja onog istog Boga što je umro na križu “blago gladnima i žednima pravednosti, oni će se nasititi”. I zato, tu je temelj naše nade, tu je temelj naše snage, ljudski gledano oni su danas žrtve, Božji gledano oni su blaženi i zato je danas važnije moliti za one koji čine nepravdu nego za one koji su trpjeli i trpe nepravdu.

Mi smo zato danas i ponosni i zahvalni i molimo se njima umjesto da molimo za njih. Molimo se njima da u našim srcima, u našim životima, u životima svih ljudi, ne ponestane snage i odvažnosti  borit se na ovom svijetu za Božji svijet, jer ovdje počinje kraljevstvo Božje.

Ne može se vjerovati u Boga da se ne poštuje čovjek i zato danas, ponosni na njih, obećajmo sebi zalagati se i raditi za bolji svijet, za svijet za koji je Isus umro.

Obilježavanju 24.godišnjice zločina nad civilima Uzdola nazočilo je i izaslanstvo HDZ-a 1990.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar