Najveći problem u BiH je licemjerje

Hrvati u Bosni i Hercegovini su u lošijem položaju nego srpska manjina u Republici Hrvatskoj”-kazao je, uz ostalo, Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 gostujući u Centralnom Dnevniku Face TV u petak, 28.listopada.

Odgovarajući na upite urednika i voditelja Centralnoga Dnevnika Senada Hadžifejzovića predsjednik Cvitanović dotakao se i posjete Andreja Plenkovića, premijera Vlade Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini, najavama njegova dolaska i ublaženom retorikom prigodom boravka u BiH.

Razgovarano je o aktualnim pitanjima u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na protekle lokalne izbore u BiH, te stanju u kojem se nalaze Hrvati pri čemu je predsjednik Cvitanović podcrtao da se ima energije boriti za hrvatsko pitanje u BiH, ali i za Bosnu i Hercegovinu. Također, je naglasio da je najveći problem u Bosni i Hercegovini licemjerje političara koji su na vlasti proteklih dvadeset godina i koji su svjesni da je najlakše manipulirati narodom na nacionalnoj razini, pojašnjavajući da uvijek isti ljudi iz istih stranaka pred izbore otvaraju iste teme, a godinama ne čine ništa na ispunjavanju svojih predizbornih obećanja.

Osvrnuo se i na stanje u Republici Srpskoj gdje je prije nekoliko dana u Narodnoj skupštini RS-a donesen novi Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a prema kojem definitivno Hrvati više nisu  konstitutivan narod u manjem bh entitetu. 

Prema starom zakonu, bilo je regulirano, u skladu s popisom iz 1991. godine da ne mogu iz istoga naroda biti i načelnik, zamjenik, predsjednik Skupštine, dopredsjednici, odnosno da svi nositelji funkcija ne mogu biti iz jednog naroda, već je bilo zajamčeno da iz dugog naroda mora biti ili predsjednik ili dopredsjednik Skupštine ako je načelnik iz većinskog naroda.

 

Da licemjerje bude još veće, ostavljena je mogućnost u novom zakonu, da na dobrovoljnoj bazi nositelji vlasti mogu uvažiti činjenicu da su nekada u Republici Srpskoj, prije etničkog čišćenja, živjela 3 konstitutivna naroda i izabrati nekoga iz drugih naroda na rukovodeće pozicije. Kazao je i to da je tim zakonom zabijen posljednji čavao u lijes Hrvatima kojih je prije ratnih zbivanja na području RS-a živjelo 200 tisuća, a do danas im nije omugućen povratak na svoja ognjišta.

 

Tijekom emisije otvoreno je niz aktualnih pitanja, a Centralni Dnevnik u kojemu je gostovao Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 možete u cijelosti pogledati OVDJE

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar