NIKADA NEĆEMO IZDATI SVOJ NAROD

Voditelj Koalicije Hrvatsko zajedništvo predsjednik HDZ-a 1990 i nositelj liste Koalicije za Parlamentarnu skupštinu BiH Ilija Cvitanović u intervjuu za Dnevni list pojašnjava genezu nastanka Koalicije Hrvatsko zajedništvo i zadaću koju je u interesu hrvatskog, ali i drugih naroda i građana BiH , HDZ 1990 i stranke koje je okupio oko sebe preuzeo sa svrhom promjene “nepodnošljivoga stanja u koje su vladajuće strukture dovele sve ljude u BiH”. Cvitanović je ujedno odgovorio na optužbe koje prema Koaliciji na čijem je čelu odašilju iz HDZ-a BiH, te je predstavio Program Koalicije Hrvatsko zajedništvo.

Vladajuća stranka nije ispunila a ma baš ni jedno obećanje iz svog programa koji je na prošlim izborima ponudila biračima, kazao je, uz ostalo, Cvitanović, koji kaže da je Zajedništvo okupilo stranke koje nisu podložne jednoumlju, kao što je slučaj na suprotnoj strani društva jedne osobe.

 • Gospodine Cvitanoviću, kampanja još nije započela, a već su neki od visokih dužnosnika HDZ-a BiH ispalili otrovne rafalne hitce prema Koaliciji Hrvatsko zajedništvo. Jeste li ovo očekivali?
 • Naravno, ovo je bilo očekivano čim smo u medijima objavili svoje programske smjernice koje su u prvome redu uperene protiv korupcije i kriminala te za opstanak hrvatskoga i druga dva naroda na ovim područjima. Svojevrsna neuroza koja se iz toga iščitava govori kako smo pogodili u srž stvari okupljajući oko sebe one koji misle svojim glavama, a ne da jedna glava misli za sve. Pokušava se, a i dalje će nam se pokušavati, imputirati optužbe kako smo mi razbijači hrvatskoga jedinstva; kako se borimo za uspostavu neke nove „Alijanse“, kako ćemo prodati hrvatske inrerese i još puno takvih nebuloza, a samo zato što smo pokazali svoje JA i nismo željeli postati dio jednoumlja kakvo većim dijelom vlada u HNS-u predvođenom HDZ-om BiH.

 • Kada smo kod HNS-a, optužuju Vas kako ste se iz sebičnih interesa izdvojili iz te Udruge i mimo nje krenuli u osvajanje glasova hrvatskoga biračkog tijela i kako, ustvari, želite razbiti jedinstvo hrvatskoga naroda i ugroziti taj interes.

 

 • Dobro ste kazali Udruga, koja, nažalost, to nije nego se pretvorila u političko tijelo jednoumlja i svi drugi koji tako ne misle, naravno, bit će optuženi za ugrozu interesa hrvatskoga naroda. Zašto to kažem? HNS, koji smo i mi stvarali i kojega smo članovi, nažalost nije, kako se predstavlja, vrhovno tijelo hrvatskoga naroda, nego kako sam kazao društvo jedne osobe. To govori i činjenica kako je to tijelo sastavljano mahom od političkih stranaka, a gdje su vjerske, kulturne, prosvjetne, obrazovne i ostale institucije Hrvata u BiH?

Zašto nismo htjeli zajedno s njima nastupiti na ovim izborima? Iz jednostavnoga razloga što smo svjesni kako je ovo bio jedini način da se HDZ BiH održi na vlasti. Kada pogledate izborne liste i imena na njima, sve će vam biti jasno. Ovaj blok koji su oni stvorili fingirano je zajedništvo jer sve je „poklopio“ Čovićev HDZ. Mora se usvojiti sve što ta stranka predloži, po onoj narodnoj kako moja Kata i ja sve radimo u dogovoru. Sve što Kata kaže, ja se s time složim! Dakle, nema uvažavanja mišljenja drugih i drukčijih, čemu smo svjedoci kao članica HNS-a. Ponovit ću: mi radimo i radit ćemo u interesu i hrvatskoga, ali i druga dva naroda i svih građana u BiH i u tome se razlikujemo od tzv. Stožerne stranke u Hrvata. Postoji crta ispod koje ni po koju cijenu nećemo ići, a to je zaštita konstitutivnosti i ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH.

 

 • U nedavnom interviewu jednoj tiskovini, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara želi insinuirati kako se iz izjava vidi da stranke koje nastupaju mimo HNS-a „ne prezaju ni od kakvih kombinacija (…) da se oblati postojeća struktura koja se bori za poziciju hrvatskoga naroda“. Vaš komentar?
 • Molim vas, nemojte me zasmijavati jer da nije žalosno, bilo bi smiješno. Koja borba za poziciju hrvatskoga naroda? Svojom dosadašnjom vladavinom oni su doveli do toga da se hrvatski narod nađe u najgorem položaju od rata do danas. Zar smo mi krivi za to? Za stanje u kući gdje su djeca gladna, tko je odgovoran? Glava kuće ili tko drugi?

O gosp. Ćavari neću trošiti puno riječi. On je sam o sebi i borbi za poziciju hrvatskoga naroda rekao dosta svojim dosadašnjim radom. Taj čovjek bez ikakva srama „pljuje“ po časnom čovjeku, generalu Zlatanu Miji Jeliću. Tim svojim izjavama sve je rekao o sebi. Pozivam ga neka dođe u Široki Brijeg i to što je rekao ponovi pred Širokobriježanima! Narod to vidi i nadam se kako sve razumije te da će na ovim izborima kazniti takvu politiku. Predsjednik Federacije jeste šef izvršne vlasti, a što je taj šef uradio u zaštiti hrvatskih interesa. On se uvijek brani kako više od onoga što je uradio (a uradio je skoro ništa) nije mogao uraditi ama baš ništa više. Nisu li to nebuloze? Ako sam ja taj koji odlučuje, a odlučuje se mimo mene, što trebam uraditi? Toliko o tome.

 

 • Vladajućima su puna usta borbe protiv korupcije i kriminala, a čini nam se kako oni nikada nisu bili izraženiji, što u svojim izvješćima navodi i međunarodna zajednica. Ovo je, po našemu mišljenju, glavni zamajac svih negativnosti, pa i odlaska mladih školovanih i obrazovanih ljudi preko granice BiH.
 • Nažalost, tako je, a mi to i potenciramo u svojnim programskim smjernicama. Borba protiv korupcije i kriminala jeste sine qua non bez čega nema apsolutno nikakvoga napretka BiH i njezina približavanja euroatlantskim integracijama. Podsjetit ću vas na stav veleposlanstava Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE koji su duboko zabrinuti zbog, kako navode, očigledne činjenice da u HDZ-u BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o kaznenom postupku u BiH. Oni su, u svome stavu i apelu od svibnja ove godine, naveli kako je „jasno da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala u BiH“. Podsjetit ćemo vas na više nego prijateljsku vezu dvojice političara, predsjednika navedenih stranaka. HDZ BiH i SNSD su se putem amandmana koje je predložio HDZ BiH, borili za donošenje izmjena Zakona o kaznenom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH koje nisu bile u skladu s međunarodnim standardima, a protivili su se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužiteljstava i sudova na razini BiH. Suprotno tome, u Parlamentarnoj skupštini BiH su stvarali proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o kaznenom postupku.

Dakle, svijet vidi i osuđuje takvo ponašanje, a te stranke sve to ignoriraju i samo se deklarativno zalažu za borbu protiv tih zala, a u praksi se ponašaju potpuno drukčije. Nabrojana veleposlanstva i organizacije smatraju kako su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka, da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente efikasno se boriti protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva. Zbog takvog pristupa čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH izravno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana.

Spomenuta veleposlanstva i organizacije tada suapelirali na političke stranke u BiH da bez daljnjeg odlaganja usvoje amandmane na Zakon o kaznenom postupku koji su u skladu s međunarodnim standardima i kojima se ostvaruju promjene koje zahtijeva Ustavni sud. I što su vladajući od tada uradili, govori stanje u ovoj oblasti koje je iz dana u dan sve gore!

Hrvatsko zajedništvo će, ulaskom u vlast zmiji zvanoj korupcija i kriminal satrti glavu jednom zauvijek. To je naša dužnost i obveza jer bez toga nema ni napretka u BiH, a ni zaustavljanja iseljavanja, pobjede apatije i beznađa koji su zahvatili bh. društvo koje se nalazi u nekome nerazmljivom strahu. Ovo je bogomdana zemlja i nije stvorena zato da u njoj imamo na jednoj strani one koji se razmeću, a na drugoj strani one koji prekopavanjem po kontejnerima nastoje preživjeti.

 

 • Okosnica vašega programa jeste opstanak. Koje su konkretne mjere kojima mislite postići taj cilj i kako uvjeriti narod da je ovo njegova zemlja, da vrijedi ostati ovdje i izboriti se za dostojan život?

 

 • Kompletan naš program urađen je sa svrhom opstanka i ostanka u ovoj lijepoj zemlji Bosni i Hercegovini. Naš program nije samo puko nabrajanje obećanja koja ćemo staviti na papir jer on trpi svašta. Vladajuća stranka nije ispunila ama baš ni jedno obećanje iz svoga programa koji je na prošlim izborima ponudila biračima. Sačuvali smo u svojoj arhivi jednu njihovu brošuru iz toga vremena, jer smo znali kako će doći vrijeme za naplatu, pa evo kratkoga rezimea: Prva točka izbornoga programa HDZ-a BiH iz predizborne kampanje 2014. godine glasila je 1. USTAVNA REFORMA – ZA rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH. Rezultat nakon četiri godine: NIŠTA! Pod broj dva stavili su DOMOVINSKI RAT – ZA hrvatske branitelje i stradalnike. Za koga i što su proizveli i ostvarili? Proizveli su politizaciju i diskriminaciju među braniteljskom populacijom! 3. GOSPODARSKA ODRŽIVOST, RAST I RAZVOJ – ZA investicije i nova radna mjesta. Vidimo li to igdje? Gdje su tu investicije, nova radna mjesta? Otvorili su ih ali u Njemačkoj, Irskoj… jer su svojom politikom mlade otjerali iz BiH, ali i čitave obitelji! Naglasili su kako svi trebaju imati jednake mogućnosti za porezne olakšice i poticaje za izvoz, a što su uradili, najbolje govori ono što je ministrica Jelka Milićević uradila s freelancerima, o čemu smo više puta pisali. 4. SOCIJALNA POLITIKA I BRIGA ZA ZDRAVLJE, gdje su naglasili kako su ZA obitelj – temelj društva, ZA poboljšanje životnog standarda; ZA javno zdravstvo i preventivnu zdravstvenu zaštitu. Kakvo je stanje u tim oblastima nakon njihove vladavine? Više nego alarmantno! 5. JEZIK, KULTURA i OBRAZOVANJE ZA izgradnju društva znanja; ZA jezik, kulturu i šport; Mediji – ZA utemeljenje rtv kanala na hrvatskom jeziku. Ima li išta od ovoga da su konkretno uradili, prosudite sami! Šesta točka VLADAVINA PRAVA, BORBA PROTIV KRIMINALA I KORUPCIJE; ZA pravnu i demokratsku državu; ZA borbu protiv organiziranoga kriminala, korupcije i terorizma. O, Bože svet (zavapio je Dragutin Domjanić u jednoj svojoj pjesmi), koje izrugivanje s pravdom i koje licemjerje! Trebali su napisati BORBA ZA KORUPCIJU I KRIMINAL! To bi bilo ispravno i narod bi im povjerovao! Nikada više korupcije i kriminala nije bilo kao za vrijeme njihove vladavine. Narod kaže, ako laže koza, ne laže rog! I konačno 7. EUROPSKA I EUROATLANSKA ORIJENTACIJA. Opet mi padaju napamet riječi jednoga pjesnika koje ću parafrazirati: mnogo htjeli, nešto započeli, NIŠTA DOVRŠILI u duhu jednoga od njihovih slogana ZAVRŠIMO ZAPOČETO!!

 

Za razliku od njih, Hrvatsko zajedništvo pristupilo je sasvim ozbiljno ovoj problematici. Naime, u svome programu najprije smo: 1. detektirali postojeće stanje, 2. sebi postavili cilj kako promijeniti to stanje i 3. ponudili sredstva za postizanje toga cilja. Konkretan primjer: Socijalna problematika. Stanje je više nego alarmantno jer siromaštvo je sastavnica svakodnevnoga življenja i ono se očituje na svakome koraku. Društvo je podijeljeno na izrazito bogate i izrazito siromašne, srednjega sloja gotovo da i nema. Cilj koji smo postavili sebi jeste rješavanje socijalne problematike. Sredstva za postizanje toga cilja su konkretne mjere koje ćemo poduzeti, kao npr. pravo na dječji nadoplatak i osiguranje svakoj majci s troje djece 500 KM mjesečno; onoj s četvero djece naknadu na razini prosječne plaće u F BiH, a majci s petero i više djece koja je u radnom odnosu pravo da može birati hoće li raditi ili kao majka imati sva prava koja proizlaze iz radnoga odnosa, a sve u svrhu pronatalitetne politike. Od konkretnih stvari tu je smanjenje cijena električne energije, cijene lijekova i ukidanje PDV-a na njih. Tko kaže kako se sredstva za to ne mogu naći, laže. Zalagat ćemo se i za smanjenje privilegija izabranim zastupnicima, oporezivanje izrazito bogatih i svaku drugu mjeru koja će ukinuti nesnošljivo stanje siromaštva. Na ovaj način smo razradili i sve ostale točke našega izbornoga programa.

 

 • Vi ste prvi ponudili i svoga kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, dr. Dianu Zeleniku. Odmah ste od drugoga bloka optuženi za svojevrsnu izdaju nacionalnih interesa i nemogućnost dogovora zajedničkoga kandidata u ime HNS-a čiji ste član.

 

 • Hajdemo jednom za svagda otvoreno kazati zašto je to tako.Vrijeme je za ženu predsjednicu! Dr. Zelenika je zrela političarka, majka, humanitarka, iskrena i socijalno osviještena i ona je pravi izbor. Ona će biti naša pr(a)va predsjednica! Spočitavali su nam i zašto smo ju kandidirali, odnosno zašto nismo s HNS-om išli sa zajedničkim kandidatom. Ja se to i danas pitam.U više navrata sam predlagao na sjednicama predsjedništva HNS-a da izađemo sa zajedničkim kandidatom za člana Predsjedništva BiH, što je podržano kao odlična ideja, ali nikada ozbiljno shvaćena i realizirana. HDZ 1990 je prihvatio moj prijedlog, odnosno kandidaturu dr. Zelenike za člana Predsjedništva BiH, a tek nakon tjedan dana od toga HDZ BiH je istaknuo svoga kandidata, a imali su dovoljno vremena da dr. Zelenika bude prihvaćena kao zajednički kandidat HNS-a.No sujete im to nisu dopustile i u konačnici će hrvatski narod odlučiti želi li dosadašnjega predsjednika još četiri godine, istoga onoga koji nije učinio ništa za svoj narod u mandatu na izmaku, osim što se pod krinkom pomoći Hrvatima šetao od Banjaluke do Beograda od Dodika do dragoga Ace, ili dr. Zeleniku koja je spremna, može i hoće u sklopu svojih ovlasti boriti se za prava Hrvata, ali pri tom ne narušavajući prava ostala dva konstitutivna naroda i ostalih građana BiH. I, kako je i sama kazala, bit će predsjednica BiH i svih njezinih ljudi.

 

 • Preuzeli ste odgovornost i osnovali Hrvatsko zajedništvo kojemu ste na čelu.Zašto Vam se onda spočitava razjedinjavanje hrvatskog biračkog tijela?

 

 • To su spinovi proizašli iz nemoći i straha onih koji ih puštaju u javnost. Hrvatsko zajedništvo je koalicija 12 stranaka s hrvatskim predznakom, redom onih koje se ne slažu s podaničkom politikom i s pogrješnim politikama koje su iselile tisuće mladih obrazovanih Hrvata i cijelih obitelji iz BiH za vrijeme svoje dugogodišnje vladavine. Hrvatsko zajedništvo je, ponavljam, za opstanak i ostanak na stoljetnim djedovskim ognjištima.Naša politika nije utemeljena na lažnim odgovorima, korupciji, kriminalu, nepotizmu.Mi svoju politiku temeljimo na borbi za svakoga pojedinca i život dostojan čovjeka u BiH. I kažem Vam: oni koji nam spočitavaju razjedinjavanje hrvatskoga biračkoga tijela sami su to već odavno, puno prije ovih izbora i osnivanja Hrvatskoga zajedništva, napravili.

Je li dosta više manipuliranja, laži, obmana, siromašenja, iseljavanja? Mi kažemo:dosta je, ali to moraju reći i birači.Oni jedini imaju moć kazniti pogrješne politike. Preuzmimo odgovornost zajedno! Glasujte za budućnost u kojoj neće biti straha; budućnost koju ćemo zajedno graditi u svojoj prelijepoj zemlji.

Izvor: Dnevni list

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar