Nikić: SDA, HDZ BiH i DF dobile priliku ispuniti obećanja

Konačnim dogovorom Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) i Demokratske fronte Željka Komšića (DF) odnosno podjelom resora u Vladi Federacije BiH, okončana je višemjesečna trakavica uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini.

Glasnogovornik HDZ 1990 Pero Nikić kazao je u intervjuu za novinsku agenciju Patria da ovakav rasplet situacije jasnije nego ikada ranije kristalizira ulogu pozicije i opozicije, jer ove tri stranke čine većinu – od kolektivnog Predsjedništva BiH preko Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH pa sve do najvećeg broja vlada u županijama Federacije BiH, kao i najvećeg broja načelničkih pozicija i općinskih vijećnika.

Ovakav rasplet, smatra Nikić, čini sve potrebne predispozicije za realizaciju svih predizbornih ciljeva i obećanja HDZ-a BiH, SDA i DF-a.

Na pitanje novinara Patrie kakva će biti uloga HDZ 1990 u daljem funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH Nikić je rekao kako će se HDZ 1990 držati ranije poznatih stavova, odosno da će biti veoma konstruktivna opozicija.

– Posebno želim istaknuti kako HDZ 1990 neće slijediti ustaljene političke obrasce destruktivnih djelovanja i blokada. Vladajuća većina će imati našu potporu u svojim konstruktivnim i pozitivnim djelovanjima, ali i glasnog opozicionara ukoliko se, eventualno, stvari ne budu odvijale u pravom smijeru – kaže Nikić, dodajući da je dobro što je i većina drugih, opozicionih stranaka također prihvatila konstruktivan vid djelovanja, što će u potpunosti omogućiti stabilnu političku situaciju i realizaciju svih predizbornih ciljeva i obećanja koje su ljudima u Bosni i Hercegovini tijekom  predizborne kampanje dale SDA, HDZ BiH i DF.

A, podsjećanja radi, kaže Nikić, riječ je o obećanih 100.000 novih radnih mjesta, ustavne reforme, zaštita kolektivnih prava kroz promjenu izbornog zakona, federalizacija države, prava na TV kanal, zaustavljanje egzodusa, kao i zaštitu individualnih prava kroz provedbu odluke Sejdić-Finci, euroatlanske integracije, poboljšanje životnog standarda i uvođenja pravednijih mjera socijalne zaštite porodilja, braniteljske populacije, umirovljenika itd.

– Želimo im uspješan rad i provedbu svih zacrtanih ciljeva. Još jednom želim da kažem kako će vodeće stranke imati potporu HDZ-a 1990, ali i glasnog opozicionara ukoliko ne dođe do realizacije navedenih ciljeva – zaključio je Nikić, piše Patria.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar