NORVAL PORUČUJE : Hrvatima je dosta lažne povijesti, hoćemo bolju budućnost

Nakon prezentiranja tekuće problematike, ali u jednom posve novom svjetlu, zaključeno je da se stanje u domovini jednostavno mora mijenjati na bolje ukoliko se iskreno želi zaustaviti val iseljavanja koji najviše pogađa upravo najmalobrojniji narod, Hrvate.

Nakon predstavljanja političkih ciljeva predstavnicima dijaspore u Torontu, izaslanstvo HDZ-a 1990 koje se proteklih dana nalazi u Kanadi posjetilo je i čuveno Hrvatsko franjevačko središe Norval, gdje je sudjelovalo na svetoj misi, koju je predvodio fra Marko Puljić.

Zbog velikog broja Hrvata, i iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine, Norval nosi epitet iseljene domovine u malom. Tu se na misnim slavljima, ali i kroz razne druge aktivnosti okupljaju obitelji iz svih krajeva Hrvatske i BiH, a od samog osnutka to franjevačko središe predvode franjevci američke i kanadske kustodije sa središtem u Chicagu, odakle dolazi i župnik fra Marko Puljić, inače rođeni Hercegovac iz Vranjevića.

 

 

Mogućnost izbora

 

Zastupnica HDZ-a 1990 u državnom parlamentu doktorica Diana Zelenika i glavni tajnik HDZ-a 1990 Ivica Gašpar u Norvalu su održali sastanke s predstavnicima iseljeništva s kojima su razgovarali o aktualnom trenutku u kojem se nalaze Hrvati u BiH, ali čitava država. Nakon prezentiranja tekuće problematike, ali u jednom posve novom svjetlu, zaključeno je da se stanje u domovini jednostavno mora mijenjati na bolje ukoliko se iskreno želi zaustaviti val iseljavanja koji najviše pogađa upravo najmalobrojniji narod, Hrvate.

-Država smo organiziranog kriminalna, korupcije i nepotizma, korumpiranih političara sa kupljenim diplomama, katastrofalne nezaposlenosti, izvlačenja novca iz javnih poduzeća, zapošljavanja po stranačkoj liniji…, napaćenog Hrvatskog puka koji nema pravo izbora legitimnih predstavnika, država socijalnog dna. Rezultat je izostanak suživota. Stoga, vrijeme je za promjene, kazala je Zelenika, koja je pomalo iznenađena neinformiranošću iseljeništva o stvarnom stanju političkih prilika u BiH.

– Nastojala sam prikazati aktualnu problematiku u BiH. Bez cenzure sam to podijelila sa iseljenicima, koji su koliko vidim ovih dana dobrim dijelom dezinformirani. Stoga bi ih pozvala da malo pogledaju i našu stranačku stranicu, i neke moje ranije intervjue, tako da imaju predstavu da u Hrvata u BiH postoji pluralizam i da ipak imaju mogućnost izbora, kazala je Zelenika.

Topao doček

 

Inače, kao i na prethodno održanoj Tribini u Hamiltonu, izaslanstvo HDZ-a 1990 i u Norvalu je toplo dočekano i primljeno, tako da su čak i vjernici koji su bili na misnom slavlju prilazili Zeleniki i Gašparu s pitanjima o stanju u domovini. Čak je i župnik fra Marko Puljić na kraju Mise pozdravio drage goste iz Mostara, poželivši im ugodan boravak u Kanadi, te korisna iskustva.

-Ja sam naprosto oduševljena brojem i zainteresiranošću naših ljudi u dijaspori, kao i političkih predstavnika iz Kanade. Iako živim u Mostaru i Hercegovini, a radim i djelujem u Sarajevu, u Kanadi sam se osjećala kao u rodnom kraju. Toliko sam ispunjena emocijama da mi je teško opisati što sam doživjela od Hrvata u Kanadi, kazala je Zelenika, koja je nakon misnog slavlja u Norvalu gostovala i u hrvatskoj radio emisiji ‘Zvuci Hrvatske’.

-Nakon prezentiranja tekuće problematike, ali u novom svjetlu, iznenađena sam mnogobrojnim pozivima za nova druženja u što skorijem vremenu, dok koji će vjeruje uskoro i doći, izjavila je Zelenika.

Glavni tajnik HDZ-a 1990 Ivica Gašpar pozvao je dijasporu da iskoristi svoje pravo glasa na predstojećim općim izborima u BiH.

-Ove godine su opći izbori u BiH i pozivam ovdašnje ljude da glasuju, da iskoriste to građansko pravo jer to može biti od presudnog značaja, kazao je Gašpar.    

-Ukazali smo na važnost pluralizma u Hrvata u BiH, kao i na vrlo lošu demokratsku sliku nas Hrvata u BiH, prvenstveno zahvaljujući negativnoj selekciji, kriminalu, korupciji i nepotizmu vladajućih. Zahvaljujem se dijaspori na svemu što su učinili i što i danas čine za našu domovinu, doda je glavni tajnik HDZ-a 1990.

Svi prisutni su iskazali veliki interes za aktualna zbivanja u BiH, te nezadovoljstvo sadašnjim stanjem. Također, iskazana je velika želja da se pomogne Hrvatima u BiH u cilju što žurnijeg iznalaženja kvalitetnijih riješenja koja bi omogućila dostojan život svima u BiH.

Zanimljivo predavanje

 

Isti dan u Norvalu je održano i zanimljivo predavanje mlade hrvatske pvjesničarke Blanke Matković na temu ‘Hrvatskoj je dosta lažne povijesti’. Matković je govorila o ispravnom poimanju hrvatske povijesti, koja je u vrijeme komunizma namjerno prikazivana u pogrešnom svjetlu.

Važno je još istaknuti da je fra Marko Puljić u svojoj propovijedi naglasio da ‘u ovo krozimeno vrijeme i pripremi za Uskrs izlaskom iz tame naših pogrešaka i slabosti trebamo svojim ponašanjem i dijelima ohrabriti sami sebe i svoje bližnje.

Dr. Diana Zelenika u društvu s igračima i trenerima kluba ‘Love NK Croatia Norval’  Brankom Prusinom, Zoranom Marjanovićem, te Makijem i Danijelom Jakišićem

 

Izvor: Dnevni list

 

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar