Nova nacionalizacija poljoprivrednog zemljišta

                Općinsko vijeće Odžak  je na svojoj 3. redovitoj sjednici od 6. veljače 2017. godine donijelo Program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, kojim je predviđeno da se većina  poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu općine daje u koncesiju na 30 godina. Time je u najvećoj mjeri izvršeno razvlašćivanje općine nad upravljanjem, a domaćim poljoprivrednicima se oduzima  mogućnost bavljenja poljoprivredom, čime se pojačava, ionako veliki trend iseljavanja. Pogodovalo se jednom poduzeću koje nije iz naše općine, a ni države, kako bi se vratio dug koji je iskorišten za dobivanje izbora.

                Međutim, zaduženje je po svemu sudeći bilo veliko, jer je i Skupština Županije Posavske   na svojoj 19. sjednici morala donijeti Zakon o dopunama zakona o koncesijama, kojim se i zemlja koja je u procesu restitucije može dati u koncesiju, što nije predviđeno Programom gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, a protivno je i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

                Dakle, zemlja koju su komunističke vlasti bivše države oduzele od njenih vlasnika nalazi se u posebnom statusu i ne može se iznajmljivati do okončanja restitucije, ali sadašnja vlast to zanemaruje i to pitanje želi završiti na način da se stvarni vlasnici trajno razvlaste.

                Postoji nada da to ne bude kako su zamislili, jer je devet zastupnika Skupštine Županije Posavske podnijelo zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu zakonitisti ove odluke.

                Porazno je što među tom devetoricom nisu i trojica zastupnika iz Odžaka (Ilija Ilić, Pero Radić i Ivo Bilušić) iako se zna da se dopuna zakona donosi radi odžačke zemlje, jer općinske vlasti Orašja i Domaljevca – Šamca općinsku zemlju daju svojim poljoprivrednicima, a ne onima koji su tu samo radi ostvarenja poticaja i drugih pogodnosti koje ovdje uzimaju, a troše negdje drugdje.

                Na kraju, može se zaključiti kako prosec koji su započele nedemokratske komunističke vlasti, pokušava završiti sadašnja kvazi demokratska vlast.

 

                                                                                                                             Općinski odbor HDZ 1990

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar