Obilježena 23.obljetnica zločina nad Hrvatima u Uzdolu

U Uzdolu  je 14. rujna obilježena 23. obljetnica stradanja 41 nedužne žrtve, 29 civila i 12 vojnika, pripadnika HVO-a koji su mučki pobijeni od strane pripadnika Armije BiH. Najstarija žrtva imala je 87, a najmlađa 10 godina.

Prije svete mise, ispred Spomen obilježja s imenima poginulih, položeni su vijenci i zapaljene svijeće te su pročitana imena svih nedužnih žrtava ovog strašnog zločina za koji još do danas nitko nije odgovarao. Počast pobijenima odala su brojna izaslanstva, od razine BIH, Federacije, Županije, Općine, Republike Hrvatske, kao i predstavnika braniteljskih udruga i političkih stranaka.

Svetu misu u 11 sati predvodio je je mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarija u BiH, uz koncelebraciju više svećenika.

“Molimo danas Gospodina da nijedna zločinačka ruka nikada više ne ugrozi svetost ljudskog života, molimo i da ljudsko društvo poštenim istraživanjem činjenica i dosljednom primjenom pravednih zakona omogući da se sazna istina i o Uzdolu i o sličnim mjestima, da se kazne počinjeni zločini u prošlosti i da se spriječe zla nastojanja u budućnosti “, istaknuo je mons. Vukšić.

Nakon Mise uslijedila je molitva za pokojne u Memorijalnom centru, a posvećeno je i gradilište Spomen obilježja 3. bojne i branitelja Uzdola.

Dan prije, 13. rujna Udruga Treće bojna brigade “Rama” i branitelja Uzdola obilježila je Dan Treće bojne brigade ”Rama” i branitelja Uzdola Križnim putom na Uzdolskoj kalvariji, koji je predvodio don mr. Pero Brajko, bolnički kapelan Grada Sarajeva i sv. misom koju je predvodio don Ivan Tomić, župnik župe Uzdol.

U prostorijama OŠ Veselka Tenžere u Uzdolu otvorena je i Izložba ratnih fotografija Udruge 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola.

Izvor: ramski-vjesnik.ba

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar