Obilježena 26. obljetnica „Lipanjske zore “

Danas je ispred Spomen obilježja u Počitelju upriličen  središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima kojim se obilježava 26. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca. Središnjem skupu zahvale prethodila je misa za poginule branitelje održana na Ševaš brdu s početkom u 10.00 sati.

Sudionici akcije ”Lipanjske zore” istaknuli su kako je upravo ovom akcijom potučen hercegovački korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković,te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara. Samom osloboditeljskom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana. Bez pobjede HVO-a u operaciji Čagalj dolazilo je u pitanje oslobađanje cijeloga juga Hrvatske od Neretve do Prevlake, a nakon borbenih djelovanja, na ovom dijelu bojišta situacija se smiruje, te HVO utvrđuje dostignutu obrambenu crtu koja se pruža Podveležje – Dubravska visoravan – podnožje Hrguda – istočni prilazi Stocu. 

Ispod Spomen obilježja, uz ostale, vijence su položili i svijeće zapalili i dr Diana Zelenika, državna zastupnica i kandidatkinja HDZ-a 1990 za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i Ivica Gašpar, glavni tajnik Stranke. 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar