Odbor za branitelje HDZ-a 1990: Vjerujemo da će Sud u Hagu presuditi apsolutnu nevinost naših uznika

Na posljednjoj sjednici Odbora za branitelje HDZ-a 1990 razgovarano je o predstojećim događajima vezanim za presude u Hagu, političkim čelnicima HR HB i časnicima HVO-a.
Još jednom je iskazana vjera u pravednost suda, bez obzira što je proces svojom dugotrajnošću i načinom vođenja prerastao pravne okvire i ušao u sferu politike.
Vjeruje se i očekuje jasan stav Suda koji će obrazložiti i presuditi apsolutnu nevinost naših uznika.
Ovom prigodom izražavamo javno negodovanje prema hrvatskim političkim strukturama, kako u državi Hrvatskoj, jednako tako u BiH, na minornom odnosu i praćenju Haškog sudskog procesa koji je kao takav ratne okolnosti dovodio u jako negativan kontekst i po RH i po Hrvate u BiH.
Poglavito osuđujemo negativan odnos i javna istupanja Mesića, Pusićke i odvjetnika Nobila, koji su svojim djelovanjem značajno i neistinito u ratne prilike koje su bile vezane isključivo za nas Hrvate Bosne i Hercegovine uvukli državni vrh i oružane snage Republike Hrvatske. Naravno, kroz svoje neistine su značajno stigmatizirali i nas pripadnike HVO-a i BH hrvatski puk u cijelosti.
Medijsko praćenje događanja, pritom mislimo na one koji nose hrvatski predznak je bilo na razini ponašanja aktualnih politika, a to opet znači malo i često neobjektivno.
Ovom prigodom, također, upozoravamo i javne medije države Bosne i Hercegovine da se suzdrže u organiziranju tendencioznih emisija koje opet imaju unaprijed izrečenu presudu  Haškim uznicima, HR HB i  HVO-u.
Na sastanku je jasno rečeno:“Haška presuda je davno izgubila svoj legitimitet i kao takvu je ne priznamo pa makar ona bila i oslobađajuća“.
Za nas je HR HB bila legitimno organiziranje i djelovanje hrvatskog naroda u BiH, sve u sklopu odbrane  svoje domovine i svako djelovanje postrojbi HVO-a pod zapovijedanjem te politike je bilo vojno opravdano.
Samim time Slobodan Praljak, Jadranko Prlić, Valentin Ćorić, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Berislav Pušić, za nas su nevini, baš kao i Dario Kordić, odnosno još značajan broj branitelja i časnika HVO-a.
Nismo zločinci, nismo pravili zločinačke organizacije, osuđujemo svaki zločin koji je posljedica individualne odgovornosti, a to znači nikada nećemo prihvatit stigmatiziranje svoga naroda, pa ni udruživanje sa onima koji to rade, stoji u priopćenju Odbora za branitelje HDZ-a 1990 kojega potpisuje Franjo Cvitković, predsjednik.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar