Održana 16. sjednica Predsjedništva i Središnji odbor HDZ-a 1990 u Tomislavgradu

Predsjedništvo  i Središnji odbor HDZ-a 1990  zasjedalo je u subotu, 12. siječnja u Tomislavgradu. Razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji i smjernicama političkog djelovanja HDZ-a 1990.

Nakon sjednice Predsjedništva, održana je sjednica Središnjeg odbora HDZ-a 1990 na kojoj je na dnevnom redu bilo:

  1. Usvajanje izvoda iz zapisnika sa 4. sjednice Središnjeg odbora,
  2. Informacija o održanim izborima,
  3. Informacija o aktualnoj političkoj situaciji i smjernice političkog djelovanja HDZ-a 1990,
  4. Razno.

Usvojila se informacija Predsjedništva i predsjednika stranke o provedenim izborima i ostvarenim izbornim rezultatima na Općim izborima održanim u listopadu 2018. godine.

Središnji odbor konstatira kako zbog niza objektivnih razloga (referendumskih uvjeta u kojima se odvijao izborni proces), ali i zbog niza subjektivnih razloga HDZ 1990 i Koalicija „Hrvatsko zajedništvo“  nije ostvarila očekivani rezultat, ali ipak smo ostvarili rezultat koji nas etablira kao bitnog čimbenika u političkim odnosima u BiH.

Također, Središnji odbor se zahvaljuje svim glasačima na ukazanom povjerenju, a stranačkim aktivistima, članovima biračkih odbora, promatračima i drugim sudionicima izbornog procesa na predanom radu i doprinosu na ostavrenom rezultatu.

Zadužuju se sve stranačke organizacije koje su ostvarile na Općim izborima lošije rezultate u odnosu na prethodne izbore da do kraja svibnja 2019. održe Izborne skupštine i da se 60 dana nakon toga formiraju novi Županijski odbori, kao stvaranje pretpostavki za održavanje Izbornog sabora HDZ 1990.

Svjesni ukupne pozicije hrvatskog naroda koja je dodatno oslabljena nelegitimnim izborom hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Središnji odbor zadužuje predsjednika i članove Predsjedništva HDZ-a 1990 da nastave započete aktivnosti u okviru HNS-a kako bi se postigao najširi mogući konsenzus svih hrvatskih političkih čimbenika u zaštiti temeljnih prava hrvatskog naroda koja mu pripadaju kao jednom od tri konstitutivna naroda u BiH (Izmjene i dopune Ustava i Izbornog zakona BiH).

U tom pogledu Središnji odbor HDZ 1990 zaključio je kako je suštinska izmjena  Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH, ali  i presudama Europskog suda za ljudska prava najveći politički prioritet i okvir za političko djelovanje u narednom periodu. Ove najveće političke prioritete i izazove moguće je rješavati u sklopu procesa otklona od logike Daytona ka logici Brisela kroz prihvaćanje pravne stečevine  EU i europskih vrijednosti.

 Zadužuje se predsjednik i članovi Predsjedništva da nastave razgovore u okviru HNS-a o implementaciji izbornih rezultata i eventualnom sudjelovanju HDZ-a 1990 u vlasti sukladno izbornom rezultatu i programskim načelima HDZ-a 1990.

Središnji odbor je zaključio da Deklaracija o obvezama političkih subjekata u BiH će biti dorađena sukladno sugestijama donesenim u raspravama, te usvojena na sljedećoj sjednici Predsjedništva stranke.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar