Osvrt na Vladine prijedloge za izmjenu Zakona o radu

Zapanjuje  kojom količinom predanosti, ažurnosti i brzine Federalna vlast reagira kad je u pitanju kršenje osnovnih ljudskih, a sada vidimo i radničkih prava. Zlurad čovjek bi rekao, što ste tražili to ste dobili, ali i najciničnijima je teško pojmiti sa koliko žara vlast provodi upute neoliberalnih centara moći.  Ponekad se stiče dojam da su poslije instruiranja, revniji od nalogodavaca.  

Najnovijim prijedlogom Nacrta izmjena i dopuna Zakona o radu Federalna Vlada egzistencijalnu sudbinu velikog dijela radničke populacije prepušta u ruke poslodavcima. Dobar dio, možda i većina poslodavaca je i do sada doslovno izrabljivala svoje djelatnike. Pogotovo u  bankarskom, trgovačkom i građevinskom sektoru. Licemjerje ide toliko daleko, da se izmjene zakona predlažu u  najbezizlaznijim  uvjetima, bez bilo kakve  mogućnosti radnoga izbora.

Zato podržavamo Savez samostalnih sindikata i tražimo da se ne donose bilo kakve izmjene Zakona o radu, do novih izbora. Jer vjerujemo da će do slijedećih izborima narod progledati. Pogotovo da nas Vlastodršci poštede brige i zaštite u kojoj sirotinja spašava bogate.

Pitamo se gdje je završila akumulacija kapitala koju su profiteri gomilali godinama prije epidemije. Zar im ljudska i poslovna etika ne nalaže da dio imovine i luksuza podjele sa  već gladnima i životno ugroženima. Brzo su u osjećaju nadmoći i financijske  sigurnosti zaboravili nedavno prošlo vrijeme deficita radne snage, koji će se opet i prije nego misle  vratiti. Jer će poslije ovoga egzodus vjerojatno biti još masovniji. Većini profitera bi bilo pametno da ne zaborave na koji način su došli do trenutnih pozicija. Jer kolo sreće uokoli.

Ovim putem se ispričavamo i zahvaljujemo časnim ljudima, poduzetnicima koji imaju korektan i ljudski odnos spram svojih uposlenika. Sada i u  buduće ćemo dati punu potporu  subvencioniranju razvoja takvih poduzeća i obrtnika. Jer su takvi najpošteniji  dio kapitalističkoga svijeta. Poradi takvih vjerujemo u bolju gospodarsku budućnost regije.  A Za poslodavce koji koriste ovu situaciju i pokazuju nehuman odnos prema čovjeku, učinit ćemo sve da osjete  posljedice svoje neetičnosti. Također i one koji koriste ovo  bezvlašće za bespravno proširenje poslovnih kapaciteta.

 

Dok sve zemlje Europe, pa čak i okruženja pokušavaju očuvati poljuljani standard građana, doniraju i distribuiraju zaštitna sredstva, dijele novac kako bi osigurali osnovno preživljavanje, premijer Fadil Novalić poput Superhika otima od siromašnih da bi bogati imali više. Sve što  nije uspjela uraditi na štetu radnika za vrijeme svog mandata, najgora od svih poslije-dejtonskih vlada, sada želi dovršiti u tehničkom mandatu, od poštenih radnika napraviti  prosjake, a poslodavce promovirati u robovlasnike.

Za to su instruirani  i nagrađeni od MMF-a, novcem za održavanje pozicija i pokrivanje vlastitih dubioza. Novcem koji će dodatno zadužiti  generacije koje dolaze.

Tražimo da se  osobni dohoci u Državnome sektoru vežu za najnižu plaću u Federaciji  i da maksimalna primanja ne prelaze  šest najnižih osobnih dohodaka, te da ovo postane trajni način vrednovanja rada državnih službenika. Iako  ovo vrijeme pokazuje da niti toliko nisu zavrijedili. Bolja primanja mogu zaslužiti jedino podizanjem minimalne plaće.

Ako ne možemo natjerati  oligarhiju  da počne dijeliti sudbinu naroda, bolje od njih nismo niti zaslužili.

 

Gradska organizacija HDZ1990 Mostar

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar