Otvoreno pismo provincijalu fra Jozi Marinčiću

Poštovani provincijale fra Jozo,

poštovani članovi uprave Bosne Srebrene,

poštovani gvardijani!

Držim neprimjerenim to da neki gvardijani i članovi Vaše zajednice javno daju potporu kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva Draganu Čoviću i njegovoj stranci HDZ-u BiH. Vi i sami znate da to nije u skladu ni s crkvenim ni redovničkim zakonima i propisima, a nije ni korektno prema drugim političkim predstavnicima bosansko-hercegovačkih Hrvata ni prema katolicima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini koji godinama ispaštaju upravo zbog politike Dragana Čovića i njegovog HDZ-a i koji se posljednjih godina zbog te politike masovno iseljavaju iz svoje domovine. Bosna i Hercegovina je sekularna država, pa izravno miješanje vjerskih predstavnika u politiku nije u skladu ni s Ustavom ove zemlje.

Ja sam bio đak u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom i bosanske franjevce sam uvijek doživljavao kao ljude koji odgovorno i nepristrano stoje uz svoje vjernike, a ne uz politiku i političke stranke. Iznenađen sam i razočaran zbog toga što se neki članovi Vaše zajednice, zloupotrebljavajući habit i njegovo simboličko značenje, stavljaju u službu stranke čija je politika najodgovornija za stanje u kojem se sada nalaze bosansko-hercegovački katolici i Hrvati , a za koje se Vi pastoralno brinete.

Ne tražim Vašu potporu ni za sebe ni za svoju političku opciju (HDZ 1990-Hrvatsko zajedništvo), ali mislim da bi bilo korektno da se ogradite od ovakvih nečasnih i nefranjevačkih istupa članova Vaše zajednice i javno kažete da Franjevačka provincija Bosna Srebrena ne podržava Dragana Čovića i HDZ BiH i niti jednu drugu političku opciju, nego načela i vrijednosti. Time biste u javnosti sačuvali dobru sliku o Bosni Srebrenoj koju poštuju i svi narodi u ovoj zemlji i o drugim Vašim časnim franjevcima koji se ne miješaju u dnevnu politiku i time biste omogućili svojim vjernicima da po svojoj savjesti daju glas onima za koje misle da ga zaslužuju.

Izravno miješanje članova Vaše zajednice u predizbornu kampanju šteti ugledu Vaše zajednice, unosi smutnju među katolike i Hrvate u BiH, i izravno je suprotstavljena načelima koja su sadržana u stavovima koje je u povodu ovih izbora uputila Biskupska konferencija BiH putem Komisije Justitia et pax (Pravda i mir), a kod dijela vjernika koji su direktno egzistencijalno i socijalno žrtve takve politike stvara mučan osjećaj iznevjerenosti upravo od onih kojima stoljećima najviše vjeruju. Zato smatram da se, u skladu s Vašim franjevačkim poslanjem i ugledom koji uživate u Bosni i Hercegovini među katolicima i Hrvatima , trebate ograditi od javnih istupa trojice vaših gvardijana koji su ovih dana nekritički i neprimjereno svrstali uz jednu političku opciju.

S poštovanjem – Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 i voditelj Koalicije Hrvatsko zajedništvo

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar