Otvoreno pismo: Sveučilište u MO u pojam „ubilo“ Aristotela

Senat Sveučilišta u Mostaru  donio je, na svojoj posljednoj sjednici, odluku o povećanju cijena tiskanja i promocije diploma na 200 KM.

Tim povodom reagirala je Zajednica studenata HDZ 1990 uputivši otvoreno pismo Senatu Sveučilišta u Mostaru, koje prenosimo u cjelosti:

 

„Korijeni učenja su gorki, ali su plodovi slatki“
Aristotel

Promatrajući lik i djelo Aristotela sa ove vremenske distance, 2350 godina poslije, uviđamo kako je riječ o nepromišljenom i brzopletom filozofu.

Tako ga je, barem, okvalificirala filozofija mostarskog Sveučilišta, koja, vrlo ironično, demantira riječi ovog grčkog filozofa.

Nakon mukotrpnog višegodišnjeg rada, truda, odricanja i enormno visoke školarine, dođete do toliko željenog cilja i kada trebate, kako kaže brzopleti Aristotel, osjetiti slast plodova, razočara vas već prvi, izuzetno gorak zalogaj u iznosu suludih 200 KM, koliko iznosi „tiskanje i promocija diplome“.

Iznos od 200 KM je samo kap u moru u iznosu ukupne petogodišnje školarine i svih drugih izdataka studentskog života, no radi se o dostojanstvu novih akademskih naraštaja, kojim se, umjesto nagrade za uspjeh i stimulansa za dalnji rad, uzima iz džepa dodatnih 200 KM, onemogućavajući im i da proslave stečenu diplomu.

Ako se po jutru dan poznaje, onda bismo mogli kazati i kako se „Aristotelovi plodovi“ poznaju po zalogaju od 200 KM, budući, kako nakon ceremonije dodjele diploma ispunjene istrošeniim frazama o životu, Aristotelu i budućnosti, studente očekuju redovi pred uredima za zapošljavanje, a potom, ukoliko nisu politički podobni, nakon izvjesnog vremena i putnička karta u jednom smjeru za Minhen, Beč ili Bazel.

E moj Aristotelu…

 

Zajednica studenata HDZ 1990

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar