Pero Nikić: Naš prijedlog nije podjela, već pomirenje BiH

Pero Nikić, glasnogovornik HDZ-a 1990, komentirao je za Faktor.ba prijedlog teritorijalno-administrativnog preustroja BiH, kojeg će HDZ 1990 uskoro ponuditi.

Godinama se u BiH traga za načinima racionalizacije glomazne i skupe administracije, te unutrašnjeg preustroja države. Bilo je različitih prijedloga i inicijativa, ali BiH i dalje ima vlade i skupštine u deset županija, dva entiteta i državi. Svoj prijedlog budućeg uređenja BiH aktuelizirala je nedavno Biskupska konferencija BiH a, po svemu sudeći, uskoro će i HDZ 1990 iznijeti svoje viđenje.

„Ne nužno isti, ali na tragu prijedloga Biskupske konferencije će biti  prijedlog koji će u skorom razdoblju ponuditi HDZ 1990“, kazao je glasnogovornik HDZ 1990, Pero Nikić, ističući kako HDZ 1990 smatra kako BiH, u “okovima“ dejtonskog uređenja, već 20 godina stoji u mjestu i kako je vrijeme da se na temelju dogovora i dijaloga pronađe rješenje kojim će svi biti zadovoljni.

„Imamo vrlo složen, skup i nefunkcionalan državni aparat u BiH, te neproporcionalno i nelogično teritorijalno uređenje, što je smetnja za dalji ekonomski razvoj. Razmotrit ćemo prijedlog Biskupske konferencije i utvrditi svoj. Ne moraju nužno biti četiri regije, može ih biti više ili manje. Razgovarat ćemo i s partnerima iz drugih stranaka“, rekao nam je glasnogovornik HDZ-a 1990.

Cilj svega, kaže, nije crtanje novih karti u BiH i stvaranje podjela, nego relaksacija odnosa zasnovana na ravnopravnosti svih koja bi pomirila Bosnu i Hercegovinu.

Objašnjava da bi se regije zasnivale na povijesnim, ekonomskim, geopolitičkim i geostrateškim kriterijima.

/Faktor.ba/

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar