Politička akademija HDZ 1990: Europska BiH

Na konferenciji za novinare održanoj u povodu održavanja prvog od osam planiranih modula Političke akademije HDZ-a 1990, pored Raguža, govorili su direktor Političke akademije SDA Senad Šepić i direktor Fondacije Konrad Adenauer za BiH Karsten Dummel.

Prvi čovjek HDZ-a 1990 naglasio je da je Europska unija, u svjetlu događaja u Ukrajini, shvatila da se političke prilike na jugoistoku Europe moraju stabilizirati te je, u skladu s tim, odlučila “otvoriti prozor i ponuditi zrak BiH”, a sada je, po Raguževim riječima, odgovornost isključivo na bh. političkim liderima.

Raguž je pozvao sve političke stranke u BiH da podrže izjavu Predsjedništva BiH kojom bi se državne institucije i institucije nižih razina vlasti obvezale na reforme nužne u procesu približavanja Europskoj uniji, no upozorio je kako su se već pojavile prve opstrukcije i zastoji.

– Predsjedništvo BiH, po aneksu 4, Ustava BiH, ovlašteno je tražiti članstvo u međunarodnim institucijama i uloga Predsjedništva ne može biti sporna. Može biti spora oko sadržaja rezolucije, no sam sadržaj ne bi trebao biti sporan jer dajemo podršku i obvezujemo se za novi europski pristup – istaknuo je Raguž.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer za BiH Karsten Dummel podsjetio je da ta organizacija podržava i surađuje s političkim akademijama pet bh. političkih stranka (HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, SDS, PDP) koje su 2014. potpisale zajedničku deklaraciju o europskim vrijednostima.

– Taj potpis ne smije ostati samo mrtvo slovo na papiru. Nova inicijativa ministarstava vanjskih poslova Engleske i Njemačke, također, za cilj također ima potpisivanje deklaracije kojom će potpisnici iskazati spremnost da provode reforme i prihvaćaju određene vrijednosti. Zajednički način rada, poticanje razgovora i suradnje između stranaka, te nadilaženje stranačkih ili etničkih granica, upravo je to put kojim BiH treba ići – dodao je Dummel.

Potpredsjednik SDA i direktor Političke akademije te stranke Senad Šepić naglasio je kako BiH mora dobiti novi unutarnji pristup bez kojeg napredak neće biti moguć.

– Bez novog pristupa neće biti moguće iskoristiti ovu priliku koju nam je ponudila Europa. Moramo zajedno raditi i omogućiti da svi u BiH napredujemo. Nigdje na svijetu, a pogotovo ne u BiH, ne može uspjeti zajednica u kojoj je jednima dobro, a drugima nije. Ili ćemo svi zajedeno u BiH napredovati ili ćemo svi zajedno lagano propadati – kazao je Šepić.

Na novinarsko pitanje mogu li iste političke snage koje već 20 godina ne mogu pronaći zajednički jezik povesti BiH ka boljoj budućnosti, Šepić je kazao kako je moguće na stol staviti nove vrijednosti i novi pristup, a da će građani prepoznati tko želi povesti zemlju u reforme, a tko želi održati postojeće stanje zbog osobnih interesa.

Odgovarajući na isto pitanje Raguž je kazao kako su okolnosti 2015. bitno drukčije te da će opravdani pritisak morati dovesti do promjena dosadašnjeg neodrživog stanja.

– Proračuni su prazni, nema šanse da se nastavi dosadašnji način financiranja javnih institucija ovakvim politikama. Ta vrsta pritisaka, odozdo, odozgo, izvana, tjerat će dosadašnje aktere na odgovornije ponašanje i očekujem da će doći do određenih pomaka, jer bez prihvaćanja novog pristupa ‘nek nam je dragi bog na pomoći’ – zaključio je predsjednik HDZ-a 1990, dodavši kako prilika koju za Bosnu i Hercegovinu predstavlja inicijativa Berlina i Londona ne smije biti propuštena te da sve političke snage moraju podržati novi pristup Europske unije prema Bosni i Hercegovini.

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar