Posjet Golom otoku u znak sjećanja na žrtve totalitarnih režima

U povodu Dana sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima u srijedu, 23.kolovoza članovi Hrvatskoga društva političkih zatvorenika-Podružnica Ljubuški posjetili su Goli otok i položili vijence i zapalili svijeće za sve nevine žrtve koje su tu izgubile život za vrijeme dok je to bio logor za političke disidente.

Podsjetimo, prva skupina političkih kažnjenika komunističke Jugoslavije iskrcana je na Goli otok 8. srpnja 1949 godine. Taj otok između Raba i Krka bio je stoljećima nenaseljen, a služio je za ispašu ovaca stanovništvu iz okolnih područja.

Goli otok  Tito je pretvorio u logor za političke disidente. Ukupno je do kraja Jugoslavije na Golom otoku zatočeno između 16.000 i 32.000 zarobljenika.

Protivno čestim predodžbama, na Golome nisu robijali samo komunisti – pristaše Informbiroa, nego i drugi politički zatvorenici (hrvatski, albanski, makedonski i drugi antikomunisti i nacionalisti).

Ne treba smetnuti s uma da su ljudi koji su poslani na Goli otok nikada nisu procesuirani niti im je suđeno već su jednostavno poslani na “preodgoj” administrativnom odlukom.

Zatvorenici su bili prisiljeni na teški fizički rad u kamenolomu i rudnicima boksita, bez obzira na vremenske prilike: ljeti pri visokim temperaturama kao i zimi na hladnoj buri. Čuvari su redovito premlaćivali i maltretirali zatvorenike.

Mnogo zarobljenika stradalo je od loših uvjeta ili su počinili samoubojstvo. Smatra se da broj umrlih premašuje 400 osoba, ali taj broj još nije točno utvrđen (neki izvoi navode i do 4.000 ljudi).

U znak sjećanja na nevine žrtve totalitarnih režima svake godine izaslanstva udruga političkih zatvorenika posjete Goli otok, tako je bilo i jučer gdje su o svojem robijanju svjedočili preživjeli logoraši tog zloglasnog logora.

U pomoći pri organizaciji puta sudjelovao je Općinsko vijeće Ljubuški i HDZ 1990, a u ime Stranke Goli otok je posjetio Ivica Gašpar, glavni tajnik.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar