Poštovane dame sretan Vam Dan žena

Dan 8.ožujka se diljem svijeta obilježava kao Međunarodni dan žena.

Podsjetimo,  osmog ožujka 1857.godine u New Yorku su u štrajk stupile radnice tvornice tekstila, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Istog dana na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, žene su ponovno štrajkale. Tog dana bile su zatvorene u tvornici iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar u kojemu je 129 žena izgubilo živote. U znak sjećanja na taj događaj, godinu dana kasnije u New Yorku po prvi put obilježen je Dan žena.

Godinama poslije žene su tražile svoja prava, a tek 1921.godine na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi odlučeno je da se 8.ožujka u cijelom svijetu proglasi Međunarodnim danom žena.

Zato nas 8. ožujka  uvijek iznova podsjeća na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje 8-satnog radnog vremena, ujednačavanje plaća za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljnog odmora.

Danas, 160 godina kasnije s pravom možemo reći da se i danas žene u suvremenom društvu bore za svoja prava koja su im nerijetko uskraćena. Zato ćemo se i kao stranka zalagati za prava žena počevši od svojih kolegica koje duboko poštujući i uvažavajući njihova mišljenja vidimo na izbornim listama, a i kao zastupnice u tijelima vlasti.

Svim ženama čestitamo 8.ožujka uvjereni da dolazi vrijeme kada će žene, majke, supruge svoj Dan proslavljati svjesne da su dobile ono što i zaslužuju svoja prava.

Sretan Vam poštovane dame Dan žena.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar