Potvrda etničkog čišćenja u Republici Srpskoj

Prije nekoliko dana u Narodnoj skupštini Republike Srpske donesen je novi Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a prema kojem definitivno Hrvati više nisu  konstitutivan narod u manjem bh entitetu.

Naime, izmijenjeni su članci zakona koji su jamčili minimum konstitutivnosti hrvatskog naroda u Republici Srpskoj.

Prema starom zakonu, bilo je regulirano, u skladu s popisom iz 1991. godine da ne mogu iz istoga naroda biti i načelnik, zamjenik, predsjednik Skupštine, dopredsjednici, odnosno da svi nositelji funkcija ne mogu biti iz jednog naroda, već je bilo zajamčeno da iz dugog naroda mora biti ili predsjednik ili dopredsjednik Skupštine ako je načelnik iz većinskog naroda.

Da licemjerje bude još veće, ostavljena je mogućnost u novom zakonu, da na dobrovoljnoj bazi nositelji vlasti mogu uvažiti činjenicu da su nekada u Republici Srpskoj, prije etničkog čišćenja, živjela 3 konstitutivna naroda i izabrati nekoga iz drugih naroda na rukovodeće pozicije.

Do kada će biti tolerirano ovakvo ponašanje službenih srpskih predstavnika u vlasti u Republici Srpskoj?

Do kada će legitimni predstavnici hrvatskog naroda u Republici Srpskoj šutjeti?

Do kada ćemo držati svijeću politici Milorada Dodika i ostalih srpskih političara, očito jedinstvenih kada su ovakvi zakoni u pitanju?

Do kada će Visoki predstavnik šutjeti na ovakvo perfidno kršenje Daytonskoga ustava?

Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske nema mogućnost čak niti uputiti apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske jer u njemu Hrvate predstavljaju Dodikovi Hrvati, Bosićevi Hrvati…

Iz  svega je jasno da, puno veća prava imaju manjine u Republici Hrvatskoj nego na papiru konstitutivan hrvatski narod u BiH.

Nemamo pravo prema svom narodu šutjeti na ovakve pojave, a pogotovo nemamo pravo surađivati i držati svijeću takvoj politici, bilo u izvršnoj, bilo u zakonodavnoj vlasti u Republici Srpskoj, pa i u BiH.

Dok Daytonski mirovni sporazum nije niti u najmanjoj mjeri ispoštovan u dijelu koji se odnosi na obnovu i povratak Hrvata u Republiku Srpsku, ide se još dalje s derogiranjem prava Hrvata u Republici Srpskoj.

Neću se umoriti upozoravati na ovakve pojave i osobno ću podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH za rušenje spornih odredbi ovog zakona.

Ugrožava se temeljno ustavno pravo da djeca uče materinji jezik, onemogućen je povratak Hrvata u RS, niti 20% porušenih stambenih kapaciteta nije obnovljeno, nije vraćena Crkvena imovina,  nisu obnovljeni Crkveni objekti. Preko 200.000 Hrvata je živjelo u RS-u do rata, a danas ih je manje od 5.000. Pitam se, ima li kraja ovakvoj politici?

 

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar