Predsjedništvo HDZ-a 1990 jednoglasno podržalo dr. Zelenika za kandidata za člana Predsjedništva BiH

Predsjedništvo HDZ-a 1990 jednoglasno je prihvatilo prijedlog Ilije Cvitanovića, predsjednika Stranke da doktorica Diana Zelenika bude kandidat HDZ-a 1990 za hrvatskog  člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018.godine.

Na današnjoj sjednici u Mostaru članovi Predsjedništva HDZ-a 1990 razgovarali su o pripremama za listopadske izbore .

Nakon sjednice upriličena je konferenciuja za novinare na kojoj su se javnosti obratili Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i dr. Diana Zelenika, kandidatkinja HDZ-a 1990 za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018.godine.

U izjavi za novinare predsjednik Cvitanović je rekao: 

Poštovane dame i gospodo novinari, pozdravljam Vas i zahvaljujem na Vašem dolasku. Prije nego sto prijđem na konkretan razlog našeg današnjeg susreta dopustite mi da Vam svima zahvalim na vrlo korektnom praćenju rada HDZ1990 i na objektivnom i profesionalnom izvješćivanju javnosti o našem radu.

Pred nama je predizborno i izborno vrijeme u kojem je Vaša uloga nemjerljiva stoga Vas i danas pozivam, a u to zaista ne sumnjam, da korektno pratite naš rad kroz ovo razdoblje do izbora u mjesecu listopadu.

A sad da prijeđem na konkretan razlog našeg susreta. U našem pozivu za današnju press konferenciju naznačili smo kako ćemo na sjednici Predsjedništva HDZ 1990 utvrditi našeg kandidata za časnu i najodgovorniju dužnost u BiH.

Vama je poznato sto je sve HDZ1990 činio u traženju najboljih rješenja kada je u pitanju pozicija i položaj hrvatskog naroda u BiH, također Vam je poznato da je naša ruka za suradnju na tom pitanju uvijek bila ispružena, jer za nas nema značajnijeg pitanja od pitanja položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, potrvdilo se ono na što već godinama ukazujemo i govorimo, Hrvatskom Narodnom Saboru oduzeli su temeljnu ulogu zbog kojeg smo ga utemeljili i njegov rad obnovili 2011. godine. Hrvatski Narodni Sabor su gospoda pretvorili u društvo jedne osobe, u kojem nikada nije bilo iskrenih i otvorenih razgovora o poziciji i položaju hrvatskog naroda u BiH. Budući da sam osobno sudjelovao u radu HNS-a, uopće se ne čudim ovakvom njegovom radu, jer je služio isključivo i jedino za ostvarenje osobnih i stranačkih ciljeva, isključivo Dragana Čovića i HDZ BiH. Zbog takvog odnosa unutar HNS-u, mi nismo niti jednog trenutka dvojili da kao stranka moramo ponuditi drugačiji put, odgovorniju i časniju politiku.  Siguran sam da će doći vrijeme kada će Hrvatski Narodni Sabor biti uistinu ono sto hrvatski narod od njega očekuje, krovna nadstranačka institucija hrvatskog naroda koja će okupljati, a ne biti sredstvo manipulacije.

Zbog svega najprije navedenog kao odgovorna stranka, i ja kao odgovoran čovjek, danas smo donijeli odluku iza koje stoje jednoglasno Predsjedništvo HDZ-a 1990, sva stranačka tijela HDZ-a 1990, ali i po meni puno bitnije stoje 56 782 Hrvatica i Hrvata koji su nama i našim koalicijskim partnerima dali povjerenje na prethodnim izborima.

Donijeli smo odluku koja će, uvjeren sam, vratiti vjeru hrvatskom čovjeku da se može drugačije, bolje i časnije, a nadam se i poštenije baviti ovim poslom. Donijeli smo odluku sa kojom želimo pozvati sve one koji se ne slažu sa trenutnim stanjem, da zajedno mijenjamo stvari na bolje.

Donijeli smo odluku kojom pozivamo sve intelektualce, misleće hrvatske ljude, da podignu svoj glas protiv ovog i ovakvog stanja. Na poseban način pozivamo naše duhovne pastire, našu Katoličku crkvu, da zajedno s nama prepozna trenutak i potrebu mijenjanja stanja, ili neka nam jasno kažu da podupiru postojeće stanje. Želim, također , danas sa ovog mjesta u svoje osobno ime, u ime svojih suradnika i koalicijskih partnera uputiti vrlo jasnu poruku, najodgovornijim ljudima Republike Hrvatske.

Predsjednice Republike Hrvatske, gospođo Grabar- Kitarović, premjeru Republike Hrvatske, gospodine Plenković, molimo Vas i pozivamo Vas, nemojte ignorirati i zanemarivati 56 782 Hrvatica i Hrvata koji se ne slažu s politikom HDZ BiH. Tragično je, da nikada u Vašim istupima bilo u Bosni i Hercegovini, bilo u Hrvatskoj niste spomenuli da postoje i neke druge stranke koje brinu za položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, također je tragično da je Vaš jedini izvor informiranja o položaju nas Hrvata u Bosni i Hercegovini, upravo ona politika koja je raselila i iz Bosne i Hercegovine protjerala više hrvatskih obitelji nego sve ratne strahote 90-tih godina.

Ukoliko niste spremni takvoj politici kazati dosta, izravno ste suodgovorni za egzodus, nepotizam i sva druga zla koja nam se događaju pod vodstvom HDZ BiH. Stoga od Vas očekujemo, da uvažite činjenice, te da jednako poštujete i one Hrvate koji nisu glasovali za HDZ BiH, kao i one koji su njihovi glasači. To je Vaša ljudska, ali i politička odgovornost.

Želim, također vrlo jasno pozvati međunarodnu zajednicu i njezine predstavnike, čija je odgovornost za današnje stanje vrlo velika, iskoristite Vaše ovlasti, omogućite nam kao narodu da možemo birati svoje predstavnike u najviša tijela ove države, zaustavite sve one koji bi željeli da stave znak jednakosti između naših prava i onoliko koliko nas ima, ova država može i mora opstati isključivo i jedino na principima jednakopravnosti njenih konsitutivnih naroda, i zajamčenim pravima svakog građana. Svako drugačije eksperimentiranje ovu državu vodi u neizvjesnost.

Na poseban način želim vrlo jasno poručiti predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka i elita, gospodo, nemojte se igrati sa Bosnom i Hercegovinom, ona je moja, i naša, jednako koliko i Vaša. Nećemo Vam dopustiti da Vi nama nešto dajete, mi samo želimo konzumirati prava koja su jednaka Vašim pravima, a na Vama kao predstavnicima najbrojnijega konstitutivnog naroda, je i najveća odgovornost. U nama nikada nećete imati partnera, niti na jednoj razini, za nastavak politike kakvu ste vodili sa HDZ BiH, politikom dijeljenja moći, u nama možete imati partnera, ukoliko želite da riješimo ključna nacionalna pitanja i da ovu zemlju oslobodimo okova krađe, kriminala, nepotizma i iseljavanja naroda iz BiH.

U nama nećete imati partnera kada je u pitanju zapošljavanje na temelju stranačke iskaznice, na temelju rodbinskih i obiteljskih privilegija, želimo u ovoj državi vratiti izvrsnost i znanje na prvo mjesto, a mladim ljudima vratiti vjeru da njihovo školovanje nije uzaludno i da će se njihov trud pretvoriti u dobro plaćeno radno mjesto u njihovoj državi.

Na poseban način želim se obratiti braniteljima, stradalnicima i svima onima koji su podnijeli najveći teret u stvaranju ove države. Poštovani branitelji jamčim kako Vaša stečena prava više nitko i nikada neće dovoditi u pitanje. A Vama koje su raznorazne revizije oduzele i onu zadnju mrvicu dostojanstva jamčim kako ćemo takav odnos prema Vama jednom i zauvijek zaustaviti.

Republika Srpska je prostor kojem želimo posvetiti posebnu pozornost, to je tisućljetno ognjište Hrvata i nećemo je se nikada  odreći.

Poštovane dame i gospodo, o svemu ovom kao i o niz drugih tema vodili smo iscrpne i sadržajne rasprave, pri odabiru našeg kandidata za člana predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. O ovoj sam temi obavio tisuće i tisuće razgovora od Posavine, Središnje Bosne, Hercegovine, Livna, Drvara, Republike Srpske pa sve do Berlina i Brisela. Ishod većine tih razgovora je uvijek bio isti, očekujemo da konačno u Predsjedništvu imamo osobu koja neće tamo biti da bi brinula o sebi i nekolicini svojih prijatelja, očekujemo u Predsjedništvu imati osobu kojoj će borba za položaj hrvatskog naroda biti svetinja. Siguran sam kako u osobi koju smo danas jednoglasno kandidirali, za tu poziciju, imamo odgovor na sve strahove, zebnje i izazove hrvatskog naroda. Danas smo na tu poziciju kandidirali osobu koja nema niti jedne jedine mrlje u svom osobnom, niti profesionalnom angažmanu i životu. Kandidirali smo osobu koja je sa najčasnijim sinovima ovoga grada i ove županije bila u prvim redovima, kada se rađala sloboda hrvatskog naroda. Kandidirali smo osobu koja je vidala rane, te svojim znanjem pomagala da rane manje bole. Kandidirali smo osobu koja nikada nije napustila ovaj grad, niti ovu državu, nego je sa njezinim narodima i građanima uvijek dijelila dobro i zlo. Kandidirali smo osobu koja mjesto u akademskim zajednicama ne plaća Vašim novcem, i za koju ne treba danonoćno lobiranje da dobije počasni doktorat na nekim sveučilištima. Kandidirali smo osobu koja sve to ima i dobija, isključivo i jedino na temelju svoga rada i znanja. Osoba koju i bez politike, u našem društvu ima značajno mjesto. U svom profesionalnom radu, dokazala se nebrojeno puta spašavajući ljuske živote kao vrhunski kardiolog, pored svega nabrojanoga posebno sam sretan sto smo na tu poziciju kandidirali damu, ženu i majku. Dame i gospodo budući član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dr. Diana Zelenika.

Prije nego što Vam se obrati dr. Diana Zelenika, dopustite mi još da Vam prenesem nekoliko vrlo važnih zaključaka koje smo danas usvojili. dr. Diana Zelenika će nakon što bude izabrana podnijeti ostavku na članstvo u stranci, jer time želimo vrlo jasno kazati kako će Dr. Zelenika biti član Predsjedništva svih Hrvata bez obzira za koga su glasovali.

 

Doktorica Diana Zelenika u svojem izlaganju naglasila je:

Da li se nalazimo na početku nove i jedinstvene ere za naš narod ili se možda nalazimo na kraju naše povijesti u BiH? Ovakva vremena su rijetka u povijesti, ona su jedinstvena i neusporediva za generaciju koja se bori da bi ih preživjela. Hrvati 07. listopada biraju  između vlasti i ropstva. Ono što smo vidjeli posljednjih godina svodi se na to da trenutna politika na terenu de facto doseže i dolazi na ishodište komunističkog, stranački samoupravnog vladanja zasnovanom na vlasništvu nekolicine i planskom i dogovorenom gospodarstvu iste te nekolicine. Mi imamo posla sa najopasnijim neprijateljem koji je ikad zaprijetio životu, slobodi i dostojanstvu svakog  čovjeka u BiH. Tu nema mjesta milosti. Veoma mi je teško da ga usporedim s bilo kojim drugim, sve bi ih postidjela.

Greška moćnih je u tome što misle da su zbog  svoje moći izolirani od posljedica onoga što rade i njima ne treba suditi samo po djelima već i po svjesti s kojom se to djelo počinilo. Kriminalnu mašineriju što drhturi u svom oklopu od straha pred odlučnošću hrvatskoga i bosanskohercegovačkog čovjeka, i pred gnjevom čitavog napaćenoga  naroda, ne očekuje ništa drugo nego sraman poraz. Taj nacionalni kanibalizam, stjecanje privilegija na protuzakonit način i raspojasana kleptokracija, odnosno te i takve sustavne greške bile su najbolji, krunski, dokaz neispravnosti hrvatske državne politike u proteklih dvadeset godina. Ti katastrofičarski negatori i zlomislitelji nam i danas  nastoje zamazati oči i prodavati zlo i neuspjeh pod dobro i uspjeh, naravno sve uz senzacionalistički prizvuk njihovih sluganskih pera.  

Ako mi kao ljudi u BiH imamo neku sudbonosnu manu u našem karakteru onda je to  neaktivnost. Neaktivnost da odgovorimo ovome zlu, ovoj pošasti koja nam rastjeruje djecu po bijelom svijetu i ruši našu državu. Da, našu državu BiH za koju smo se borili i koja je jednako naša kao što je bošnjačka i srpska. Mi ćemo tu državu jačati, mi ćemo je graditi i izgraditi. Ona će nam svima biti na ponos, biti će jaka i prosperitetna, biti će zdrava i radosna i biti će lišena nacionalnih kriminalaca. Naša BiH, taj tisućljetni dragulj na sjecištu velikih civilizacija će opet zauzeti svoje povijesno, kulturno i političko mjesto koje joj  pripada. Nove, zdrave politike za novo vrijeme i sa novim ljudima. Dajem Vam svoju riječ, ova zemlja će opet biti velika i snažna, radosna i zdrava.

Želim da se u sljedećih 100 godina nijedan naš čovjek više ne mora prihvatiti oružja, da s povjerenjem u zajedništvu gradimo zdravu i prošlošću neopterećenu budućnost. Bez obzira na to što se ovo u sadašnjem vremenskom kontekstu nekome može činiti nerealnim, nemojmo to podcjenjivati već svi zajedno težimo ovim ciljevima. Sačuvajmo i učvrstimo sve stečevine naše BiH, jačajmo državu iz dana u dan jer tako jačamo i sebe i svoju obitelj.

Neobavješteni i umišljeni svijet uvjerimo da nisu ništa ni bolji, ni pametniji od nas, pokažimo im da možemo i znamo, da smo sposobni voljeti i praštati, cijeniti i graditi. U tkanju takvog pozitivnog odnosa utkana je spoznaja da nam je sreća nadohvat ruke, samo je trebamo zgrabiti i prekinuti ovaj od nacionalista umjetno stvoreni začarani krug mržnje i zla.

Uspješna politika zahtjeva oboje: maštu i realnost. Mašta, kao takva, je konstruktivna. Samo ona daje snage za snažne, fleksibilne povijesne koncepte. S druge strane, realizam dovodi u suglasje ideje političke mašte sa tvrdokornom realnošću. Zahtijevat ću krajnju dosljednost u beskompromisnom sprečavanju i obračunu sa svim oblicima mita i korupcije, odnosno svake zlouporabe službenog položaja, ili potkradanja državne imovine. Također možemo i hoćemo postići  svrhovitije rezultate u gospodarskom i kulturno-znanstvenom razvitku, u podizanju životnoga standarda svega pučanstva, te u jačanju međunarodnog položaja naše države. Iskorijeniti ćemo nemoralne pojavnosti i zaustaviti one koji raspiruju nepostojeći sukob između islama i kršćanstva samo da bi se zadržali na vlasti. Zbog svoje ljudskosti i dosljednosti, razboritosti i otvorenosti, nepristranosti i odgovornosti imamo obvezu zaustaviti i sankcionirati ovo rušenje države, njeno sustavno pljačkanje i protjerivanje pučanstva.

Moramo posebnu brigu posvetiti položaju žene i majke, te svestranom osiguranju budućnosti mladih u našoj Domovini. Također ću se zalagati za nedjeljivu, neotuđivu i neprenosivu konstitutivnost naroda tj. konačnu konstitutvnost, bez obzira na  brojnost istih. A najveću pozornost ću posvetiti borbi protiv siromaštva i gladi te iskorjenjivanju istog.

Živimo još uvijek u teškom, složenom, prijelomnom i sudbonosnom vremenu ali i najdalji put počinje sa prvim korakom, korakom koji znači da iziđete na birališta 07. 10.  i jednim potezom izbacite zlo iz našeg doma, a uvedete dobro. Vratimo ugled i dostojanstvo Predsjedništvu BiH. Vratimo dobro na poziciju moći!

                                                                      Za novi početak! Diana Zelenika HDZ 1990

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar