Priopćenje OHDZ 1990 Brčko distrikta BiH

Iz  OHDZ 1990 Brčko distrikta BiH oglasili su se priopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Cijenimo potrebnim  informirati javnost Brčko distrikta BiH o političkom stanju u Brčko distriktu BiH te opasnostima koje prijete da destabiliziraju ovu zajednicu u kratkom razdoblju.

U Brčko distriktu BiH je na sceni privatiziranje javnih institucija i dobara od strane nekolicine polupismenih tajkuna i njihovih slijepih poslušnika.

Vladajuća oligarhija svojim igrama za očuvanje vlasti dovela je Brčko distrikt BiH do situacije da to više nije najbolji dio BiH, nego je već niz zadnjih godina ispod prosječna zajednica iz koje građani odlaze.

U periodu od 2013 do danas, Brčko distrikt BiH je napustilo preko 17 000 građana (uglavnom mladih obitelji s djecom)  ili oko 20% stanovništva Brčko distrikta BiH, iz razloga što ne vide perspektivu za sebe i svoje obitelji  u ovoj korumpiranoj  sredini.

Broj upisane djece u osnovne škole za samo 3 godine smanjen je za oko 30%.

Nova radna mjesta se otvaraju samo u javnom sektoru, koji je već od ranije predimenzioniran za ovako malu sredinu, te se zapošljavanje dešava strogo po političkim kriterijima i linijama, a oni koji neće da slušaju mogu ići preko granice.

Brčko distrikt BiH iako ima godišnji proračun koji je preko 220 milijuna KM, ne razvija se niti ima bilo kakvu viziju razvitka.

Ovako visoki iznos novčanih sredstva koje Brčko distrikt BiH, ni kriv ni dužan, ”dobiva” u proračun  može zahvaliti samo američkoj administraciji koja je osigurala da Brčko distrikt BiH  ima garantirani postotak od 3,55% od ukupnih sredstava prikupljeni od strane Uprave za neizravno oporezivanje BiH (ovaj iznos je preko 160 milijuna godišnje) , a ne vlastitom radu i naporima.

Uprave za neizravno oporezivanje već je najavila moguće smanjivanje spomenutog  koeficijenta i dobivanje realnog iznosa, što bi za Brčko distrikt BiH bio ogroman udarac te se u tim okolnostima ne bi mogle isplaćivati niti plaće radnicima-ali odgovorni pojedinci u Distriktu se ponašaju kao da se to njih ne dotiče. Vladajuća oligarhija se i u takvim situacija postavlja kranje neodgovorno te se može zaključiti da je jedini princip njihovog vladanja: ”Očerupaj dok se ima što očerupati i bježi preko grane s plijenom”.

Vlast je postala dovoljna sama sebi i uskom krugu članstva koje javna sredstva kanalizira na privatne ili stranačke račune. Ne dozvoljavaju se ili se blokiraju strane investicije kroz razne administrativne ili ”sofisticirane” prepreke.

Milijuni javnog novca dijele se bez pravila, programa ili kriterija gdje je jedini uvjet stranačka pripadnost. Samo za NVO sektor u Brčko distriktu BiH godišnje se podijeli se preko 12 milijuna KM za koje je rijetkima poznato koja je svrha i korist za zajednicu (čast izuzecima koji dobro rade i pravdaju dobiveno).

Javna poduzeća su stranački plijenovi i tu se kroz razne malverzacije izvlače milijunski iznosi javnog novca u privatne džepove. 

Brčko distrikt BiH je definitivno postao tamnica kojom upravlja nekoliko tajkuna. 

Institucije pravosuđa i Policije Brčko distrikta BiH  ne rade svoj posao te se stječe dojam da se kriminal isplati.

Činjenica je da je BiH visoko korumpirana država,  a  istraživanja američke agencije Gallup kaže da je  Brčko distrikt BiH  najkorupiraniji dio BiH.

Tri godine su većini u Skupštini Brčko distrikta BiH bile potrebne da se usuglase i usvoje set antikorupcijiskih zakona, a koji i nakon usvajanja nisu provodivi  jer ne postoje osigurana financijska sredstva za rad neovisnog Ureda za borbu protiv korupcije i provedbu ovih zakona.

Samo u Brčko distriktu BiH se ne primjenjuje Zakon o fiskalnim sistemima i ne postoje obveza korištenje fiskalih kasa jer to nije u interesu tajkunima koji vladaju gradom.

Zakon o sukobu interesa je ciljano donešen na način da nije primjenjiv jer to pogoduje tajkunima koji su u vlasti i uzimaju ogromne novčane iznose iz kase Brčko distrikta BiH. 

Zajednica je sve više podijeljena i po nacionalnim kriterijima te su jednonacionalne škole ili jednonacionalno obrazovanje stvarnost Brčko distrikta BiH.

Uvjereni smo da u Brčko distriktu BiH još uvijek postoji dovoljan broj hrabrih ljudi koje postojeća vladajuća oligarhija nije uspjela zastrašiti, te koji razmišljaju o životu svoje djece na ovim prostorima, a ne da ih gladaju samo putom skypa.

Očekujemo i od neovisnih institucija pravosuđa i Policije Brčko distrikta BiH  da rade svoj posao i izvade predmete iz zaključanih ladica.

Cijenim  da nam je zajednički cilj zaštita demokratskih načela i vladavina prava kao i prosperitet Brčko distrikta BiH te da ćemo jedinstveni pokazati da je došao kraj bahatoj i nesposobnoj valadajućoj oligarhiji .

 

 

 

                                                                                        Tomislav Stjepanović, mag.ing.traff.

                                                                                                                                                                               Predsjednik OHDZ 1990 Brčko distrikta BiH

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar