Priopćenje za javnost GO HDZ 1990 Mostar

Gradska organizacija HDZ-a1990 Mostar traži od svih političkih aktera koji obnašaju zakonodavnu i izvršnu vlast u Bosni i Hercegovini, pogotovo od  političkih lidera, da  svojom retorikom i političkim djelovanjem  relaksiraju  međunacionalne odnose, spuste društvene tenzije i konačno kao prioritet djelovanja postave  egzistencijalne  probleme svojih stanovnika. Jer im je to primarna politička zadaća.

Također  da odbace militantnu retoriku i ne  podstiču strah i frustracije u narodu. Ne želimo vjerovati da to rade tendeciozno.

Ako to nisu u stanju, a  poslijednjih godina  svojim djelovanjem to dokazuju,  da odmah organiziraju  lokalne i opće  izbore i prepuste politički prostor onima koji  znaju i hoće bolje. U Bosni i Hercegovini postoji  intelektualni i stvaralački potencijal koji je u stanju napraviti  društveno okruženje i životne uvjete kakvi nam prostorno i civilizacijski pripadaju.

Razvidno je da ovakva politika  nije dorasla povijesnome trenutku te da će nastavak ovakvog  političkog djelovanja  i izostanak društvene odgovornosti   vrlo brzo  dovesti do kritične  granice poslije koje nema povratka. Sve govori u prilog tome da se aktualna vlast zaplela u vlastitu mrežu političke i intelektualne inferiornosti iz koje ne vide izlaz, te da će nastavak ovakvih političkih i društvenih tenzija dovesti do eskalacije i onako katastrofalnoga stanja u  društva.

Ako još netko  ima iluziju da će ova i ovakva politika, poslije svega, ponuditi riješenje za nacionalne i egzistencijalne probleme stanovništva,  ili je slijep ili ne želi vidijeti, a na demanti neće dugo čekati.

Pozivamo narod na otpor zaoštravanju međuljudskih i međunacionalnih odnosa na način da u svojim sredinama u osobnim kontaktima na društvenim mrežama u medijima  ublaže vlastitu retoriku i daju svoj doprinos u stabiliziranju stanja. Jer posljednja dešavanja oko teritorijalnih pretenzija  jasno pokazuju da će se problemi i kriza  u ovoj državi  beskonačno generirati.

Postavljamo pitanje tko daje  pojedinačno i kolektivno pravo  bilo kome za zaposijedanje i prisvajanje bilo kojega djela teritorije.  Svaki komadić ove i svake druge zemlje je samo naše stanište na kome, od cijele ljudske povijesti, živimo prosječno samo sedamdesetak  godina. Jedino na šta imamo pravo i što  zapravo posjedujemo  je obveza da budućim generacijama taj komadić zemlje ostavimo bolji i ljepši od onoga kakvog  smo naslijedili.  Zaboravljamo da smo svaki pedalj teritorija koji uporno svojatamo,  samo posudili od budućih generacija. Nastavimo li se ponašati kao da povijest počinje i s nama završava sigurno nas neće sa pijetetom pamtiti.

Civilizirane društvene zajednice, duboko svijesne svoje povijesne odgovornosti  uklanjaju teritorijalne granice u cilju duhovnog i intelektualnog   oslobađanja čovjeka  i zbližavanja naroda.  Mi umjesto da rušimo društvene barijere gradimo  izolacijske zidove.

Na kraju, povijest nas uči da se zidovi nikada nisu podizali radi kolektivne zaštite naroda nago radi sigurnosti vladajuće kaste.

                                                                                                                        GO HDZ 1990 Mostar

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar