Priopćenje za javnost OHDZ 1990 Brčko distrikta BiH

Priopćenjem za javnost oglasili su se iz OHDZ 1990 Brčko distrikta BiH koje prenosimo u cijelosti:

Ovim putom se javno obraćamo Vladi Brčko distrikta BiH da učini nužne korake kako bi se spriječilo uništavanje i propast poljoprivrednika Brčko distrikta BiH.

U vremenu kada bi se trebala  vršiti žetva strnih žita sa oko 3000 ha, stigle se ogromne količine padavina koje onemogućavaju ulazak u parcele i žetvu. 

Poljoprivrednici koji su ipak uspjeli obaviti žetvu sada su ucijenjeni od strane veleotkupljivača s minimalnim cijenama otkupa koje se kreću oko  24 pfeninga za kg pšenice.

Ova cijena ne može niti blizu pokriti troškove koje su poljoprivrednici imali i dovodi ih u nezavidan položaj. Dakle, za 100 kg pšenice možete kupiti oko 10 litara nafte.

Svaka dodatna kiša smanjuje kvalitet zrna, a hektolitar opada. Takvu pšenicu će biti teško plasirati i naši poljoprivrednici će biti u ogromnim gubitcima.

Jedan od načina da se izravno pomogne ovim poljoprivrednicima jeste da se uveća poticaj u poljoprivredi za ove kulture za 30% i da se žurno organizira sastanak između Vlade Brčko distrikta BiH,predstavnika poljoprivrednika i veleotkupljivača.

 

 

                                                                                  OHDZ 1990 Brčko distrikta BiH

Author Info

stjepko

Nema komentara

Pošalji komentar