Raguž i Reynders: Iskustva Belgije su važna za BiH

Predsjednik HDZ-a 1990, Martin Raguž, se jučer, 7. travnja, sastao sa ministrom vanjskih poslova i dopremijerom Belgije, Nj.e. Didierom Reyndersom.

Raguž i Reynders su tijekom sastanka, upriličenom u Parlamentarnoj skupštini BiH, razgovarali o ukupnim političkim i gospodarskim prilikama u Bosni i Hercegovini, europskom putu, suradnji dviju zemalja kao i iskustvima Belgije, koja je, kao i Bosna i Hercegovina, višenacionalna zemlja.

Predsjednik HDZ-a 1990 naglasio je važnost trenutka za Bosnu i Hercegovinu, kojoj se, kroz aktivaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ukazuje povijesna prilika za pozitivan iskorak.  “Novi pristup Europske unije prema Bosni i Hercegovini apostrofira ekonomske i  socijalne reforme, što će učiniti da ljudi u Bosni i Hercegovini izravno osjete koristi europskoga puta”, kazao je Martin Raguž, te naglasio kako, paralelno sa ekonomskim i socijalnim reformama, treba provoditi političke reforme; ustavne reforme, promjene izbornoga zakona, kao i druge.

“Poučeni, dosadašnjim, destruktivnim modelima djelovanja, HDZ 1990 zagovara snažnu vrstu monitoringa nad svim procesima, kako bi eliminirali mogućnost neodgovornog pristupa i kockanja sa europskom budućnošću Bosne i Hercegovine”, kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

Dopremijer Reynders je pozdravio takav vid suzbijanja manevarskog prostora neodgovornim politikama, te, iz iskustva Belgije, kazao kako bi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine trebala zauzeti središnju ulogu u monitoringu.

Gospodin Reynders  je kazao kako je Belgija, kao i Bosna i Hercegovina, višenacionalna zemlja i kako je ostvariv model uspješne i funkcionalne, multietničke zajednice, izgrađene na temeljima uvažavanja, suživota i  u kojoj se poštiva drugi i drugačiji.

Raguž i Reynders su iskazali zadovoljstvo održanim sastankom i uvjerenje u nastavak dobre dosadašnje suradnje.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar