Raguž: Problem graničnih prijelaza

Martin Raguž, izaslanik u Domu naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a 1990 je na današnjoj sjednici Doma naroda,  održanoj 23. lipnja, postavio pitanje o dokumentima koji reguliraju pogranični promet BiH i Hrvatske, ocjenjujući da postoje veliki problemi u primjeni tih dokumenata.

Raguž je ukazao kako postoje problemi na graničnim prijelazima koji su prekategorizirani, kao primjer navodeći granični prijelaz Gabela, koji onemogućava adekvatnu cirkulaciju prometa, koja se, u vrijeme turističke sezone, koja nam se približava, intenzivno povećava.

Predsjednik HDZ-a 1990 je podsjetio kako je Vijeće ministara BiH u ožujku 2014., na svojoj 88. sjednici, na prijedlog Državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicom, donijelo Odluku o imenovanju predstavnika Bosne i Hercegovine u sastav Mješovitog povjerenstva za praćenje provođenja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o pograničnom prometu.

Raguž je zatražio očitovanje od Vijeća ministara BiH po ovom pitanju, te izvješće o radu predstavnika Bosne i Hercegovine u povjerenstvu za praćenje implementacije dotičnih sporazuma.

Predsjedatelj Vijeća ministara, Denis Zvizdić, kazao je kako će Vijeće ministara na sljedećoj sjednici razmatrati problematiku postavljenog pitanja, ukazavši na problem kako Republika Hrvatska, još uvijek, nije imenovala članve pomenutog povjerenstva.

Raguž je kazao kako je ovo pitanje od velikog značaja za bilateralne odnose dvije prijateljske zemlje, ali i kako ovo pitanje, budući da se radi o granici sa Europskom unijom, ima i europske razmjere, te je stoga predložio i upoznavanje i angažman Europske komisije po ovom pitanju, uz uvjerenje kako će se pronaći pozitivno rješenje na obostranu korist.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar