Razgovor s Đurom Ivanovićem, članom Predsjedništva HDZ 1990 i zamjenikom načelnika Općine Šamac

Đuro Ivanović, član Predsjedništva HDZ-a 1990 prije par dana postao je zamjenik načelnika općine Šamac što je i bio povod za razgovor

–      Poštovani, biti zamjenik načelnika Općine Šamac je značajno iz razloga što dolazite iz reda hrvatskoga naroda

Na prijedlog načelnika Općine na posljednjoj sjednici SO Šamac izabran sam za zamjenika načelnika Općine Šamac. Ovom prijedlogu prethodili su politički dogovori u koje smo kao hrvatska koalicija sa tri vijećnika bili aktivno uključeni.

–      Imamo prigodu mnogo čuti o stanju u RS-u, no kažite nam iz prve ruke kakvo je stanje u Šamcu što se tiče povratka, obnove i ostanka Hrvata na tom području

Aktivno sudjelovati u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Općine Šamac svakako je novi poticaj svima nama koji predstavljamo hrvatski narod da maksimalno iskoristimo svoje kapacitete u smislu poticaja povratka zaštite i unapređenja položaja povratnika , stvaranje povoljnog ambijenta za održivi povratak socijalno ugroženim povratnicima potrebno je povećati kvalitetu života, te im osigurati minimum ekonomskog i socijalnog blagostanja.

–      Koji su prioriteti za koje ćete se zalagati tijekom mandata

Jedan od prioritetnih zadataka bit će zaštita prije svega imovinske sigurnosti povratnika i potencijalnih povratnika, napominjem da je osobna sigurnost povratnika u razdoblju od završetka ratnih sukoba do danas bila na zavidnoj razini.

–      Problemi s kojima se susrećete u svojemu radu

Probleme pričinjavaju učestalo i loše sankcioniranje uhićenih počinitelja. Veliki broj povratnika u suradnji s Udruženjem logoraša podnio je tužbu za naknadu štete  protiv Republike Srpske, sada umjesto odštete dolazi im presuda za plaćanje sudskih pristojbi i troškova spora od 1.000,00 KM do 3. 000,00 KM uz prijetnju sudskog izvršenja.

Kad je u pitanju povratak hrvatskog puka on se događao uglavnom spontano uz pojedinačnu želju za povratkom, organiziranoga povratka na područje Općine Šamac nije bilo. Još je oko 1000 porušenih stambenih jedinica. Nadležnim ministarstvima predano je preko 500 zahtjeva za obnovom istih. Od osnutka Ureda za pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske dobivali smo svake godine donacije za infrastrukturne projekte da bi to sada u cijelosti stalo. Dodamo li ovomu da povratnici vrlo teško rješavaju zdravstveno osiguranje, stoga vrlo često odjavljuju svoje prebivalište i prijavljuju se u Republiku Hrvatsku ili u Federaciju BiH.

Dakle problemi s kojima se susrećemo su i:obnova stambenih jedinica, projekti održivog povratka, infrastrukturalni projekti u osam povratničkih mjesnih zajednica, bolja zdravstvena i socijalna zaštita.

Na koncu naglašavam „Poboljšanje uvjeta života povratnika prioritetni su zadatci kojima ću se baviti“.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar