Sastanak EPP

Danas je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 sudjelovao na videokonferenciji Europske pučke stranke (EPP) s liderima Europske unije i Zapadnog Balkana.

Prenosimo govor Ilije Cvitanovića:

„Srdačni pozdravi svim predstavnicima Europske pučke stranke posebice premijeru Republike Hrvatske gospodinu Andreju Plenkoviću, predsjedatelju, i predsjedniku europske pučke stranke Donaldu Tusku i posebice želim zahvaliti europskoj pučkoj stranci koja je uvijek imala razumjevanja za zemlje zapadnog Balkana, a na poseban način     Bosnu i Hercegovinu.  Iskreno podržavamo i čestitamo na napretku ka Europskoj Uniji   Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Bosna i Hercegovina je vjerovatno u najtežem i najsloženijem položaju zbog njene ustavne pozicije na putu približavanja ka Europskoj Uniji. Rješenjem ključnih unutarnjih pitanja, provođenjem presuda ustavnog suda BiH, a također i međunarodnih presuda, smatramo da bi smo učinili veliki iskorak na putu ka EU.

Posebno želim naglasiti da je Bosna i Hercegovina sastavljena od tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana. Nažalost zbog derogiranja Ustava, jedan narod nije u istom položaju sa ostala dva naroda, a to je hrvatski narod.

Smatram da je ključno političko pitanje za Bosnu i Hercegovinu promjena izbornog zakona kojim će se odblokirati proces održavanja izbora u gradu Mostaru i kojom će se osigurati minimum ravnopravnosti svih naroda i građana.

Također, smatram da mnogo političara u Bosni i Hercegovini puno više deklarativno nego suštinski podržava put prema EU. Hrvatski narod se uvijek iskreno zalagao i zalaže za Europsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujem Premijeru Republike Hrvatske na svestranoj pomoći na putu Bosne i Hercegovine prema EU. Nadam se i vjerujem da ćete imati razumjevanja i pružati potporu za jednu pravednu, ravnopravnu i europsku Bosnu i Hercegovinu!

(Pandemija koronavirusa pokazala je svu ranjivost svih nas, možda u najgorem obliku u Europi. To nas poziva na još veću solidarnost i zbližavanje te u tom kontekstu naglašavam važnost ubrzanog pristupanja EU. Najnerazvijenije ekonomije kao što je naša su najteže pogođene i najteže će se oporavljati od posljedica pandemije, a bez značajne i iskrene potpore Europske Unije taj proces oporavka gospodarstva Bosne i Hercegovine će trajati godinama.)“

 

 

                                                                                                                              HDZ 1990

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar