Sjećanje na širokobriješke mučenike

Na današnji dan, 7. veljače, 1945. godine, partizanske su postrojbe ušle u Široki Brijeg, gdje su počinile stravičan zločin nad širokobriješkim franjevcima i pukom.

Probivši posljednje crte obrane, brojčano nadmoćna, partizanska vojska je ušla u Široki Brijeg. Okrutnim i podmuklim ubojstvom dvanaestorice fratara i više učenika, komunistička vlast, u uspostavljanju, poslala je poruku hrvatskom puku Širokog Brijega, kao i drugih krajeva, što ih očekuje.

Dan prije, pedesetak osoba, među kojima i devet fratara i 30 učenika su se sakrili u fratarsku mlinicu, uz današnju Ulicu pobijenih franjevaca (Obilazna cesta) u Širokom Brijegu, te su se 8. veljače nakon prestanka napada vratili u samostan. Tu su ih dočekali partizani te ih odveli u nepoznatom smjeru.

Sljedećih dana i mjeseci, partizani su uhitili i ubili na stotine nedužnih civila tako da je u Drugom svjetskom ratu i poraću, statistički, ubijen svaki deseti stanovnik Širokog Brijega.

Uništeno je kulturno blago, zajedno sa samostanskim, crkvenim i školskim inventarom, a zgrade su teško oštećene. Dvije godine nakon rata spaljene su matične knjige vođene od 1753. godine, a franjevci protjerani.

Širokom Brijegu je 1953. Godine, komunistička vlast oduzela čak i ime,  nametnuvši ime Lištica po rijeci koja prolazi kroz grad. Ime Široki Brijeg vraćeno je 1991. godine.

Kao domoljubna stranka, imamo odgovornost ukazati na povijesne nepravde učinjene našem narodu i baštiniti sjećanje na hrvatske mučenike.

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar