Sjednica Predsjedništva HDZ-a 1990 u Livnu

U Livnu je u srijedu, 26.listopada održana četvrta sjednica Predsjedništva HDZ-a 1990 na kojoj su razmatrani rezultati izbora za Sabor Republike Hrvatske i izbor generala Željka Glasnovića u Sabor RH, te izborni rezultati na lokalnim izborima u BiH.

Vođena je konstruktivna rasprava, izneseni su prijedlozi kako unaprijediti stanje na terenu, ali doneseni i zaključci među kojima i onaj kako djelovati u budućem razdoblju i pripremati se za izbore 2018. godine.

press

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990 upriličena je konferencija za novinare na kojoj su uz predsjednika Stranke Iliju Cvitanovića nazočili i dr. Nediljko Rimac, predsjednik Središnjeg odbora HDZ 1990, te načelnici općina Prozor – Rama i Kupresa dr. Jozo Ivančević  i Milan Raštegorac.

Tom prigodom je predsjednik Cvitanović istaknuo to da su analizom lokalnih izbora u BiH održanih 2.listopada odlučili napraviti jednu profilaciju i čistku unutar onih područja gdje rezultat stranke nije u skladu s očekivanjima kakva su bila od Predsjedništva HDZ 1990.

„Ukupno gledajući zadovoljni smo izbornim rezultatima s tim da postoje područja gdje smo doživjeli pad, a to je najviše izraženo u Središnjoj Bosni gdje se ponovno pokazalo da ispružena ruka prema HDZ BiH nikada ne bude  valorizirana“. Izjavu je obrazložio kazavši da od 18 vijećnika koliko je HDZ 1990 imao na prostoru Srednje Bosne u ovom trenutku ima deset, a na zajedničkim listama su kandidati HDZ 1990 ispreferirani i izvarani, to smo i očekivali i prije izbora, no usprkos tomu išli smo zajedno radi hrvatskih nacionalnih interesa.

„Mada smo slutili da će do toga doći  nacionalni interes su stavili ispred stranačkih interesa“-rekao je predsjednik Cvitanović, te izrazio zadovoljstvo što je u Vitezu Hrvat kao koalicijski kandidat oba HDZ izabran za načelnika općine, a bez glasova HDZ-a 1990 ne bi ni bio izabran.

„Mi smo zadržali tri načelnika u tri vrlo važne općine i vrlo kvalitetno raspoređeno od sjevera države u Domaljevcu ,do središta države gdje smo zadržali Prozor Ramu i načelničku poziciju ostvarili u općini Kupres- mjestu od posebnog značaja za nas Hrvate u BiH“, podcrtao je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović i dodao da je usvojen zaključak da se nastavlja sa aktivnostima vezanima za krađu glasova u Livnu. Također je izvijestio da je stigao odgovor od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i to onakav kakav je i očekivan, a to je da ne prihvaćaju žalbu Stranke, te da od tog tijela nisu ništa drugo ni očekivali.

„To je političko tijelo koje samo služi dvjema ili trima političkim opcijama za zaštitu njihovih političkih i osobnih interesa, no mi idemo dalje prema nadležnom sudu i siguran sam da će nam Sud uvažiti primjedbe kao što ih  je uvažio 2010 godine kad su u Čapljini njihovom odlukom na sedam biračkih mjesta ponovljeni izbori“, istaknuo je Cvitanović.

WP_20161026_12_35_44_Pro[1]

Očekujemo istu odluku za Livno gdje tražimo ponavljanje izbora na pet spornih biračkih mjesta, te pokretanje kaznene odgovornosti za osobe koji su doprinijele izbornoj krađi i njihovo sankcioniranje. Danas smo zbog toga i održali sjednicu Predsjedništva HDZ 1990 u Livnu i dali apsolutnu potporu svojim ljudima i Županijskom odboru Stranke i napokon i u ovoj županiji imamo svoga načelnika u Općini Kupres.

Na upit novinara što Stranka HDZ 1990 očekuje od Apelacijskoga odjela Suda BiH predsjednik Cvitanović je odgovorio: „Ništa, samo da rade pošteno, nemamo drugih očekivanja“.

Također, je naglasio da mu je drago da su se i Livnjaci oslobodili straha i javno komentiraju kako je pobjednik općinskih izbora u Livnu HDZ 1990, te da su pokradeni na pet biračkih mjesta , ali je izrazio i uvjerenje kako će Sud donijeti sukladno svojemu iskustvu, odnosno sudskoj praksi, presudu koja će to i potvrditi i ponoviti izbore na pet spornih biračkih mjesta u Livnu.

Cvitanović je odgovorio i na novinarski upit „Kako komentira navode predsjednika Županijskoga odbora HBŽ-e HDZ-a BiH da je HDZ 1990 bio u sprezi s bošnjačkim strankama“.

„Kad ti ljudi nemaju što ponuditi uvijek idu na istu tezu, odnosno na bošnjačke glasove. Načelnik dr. Jozo Ivančević je pobijedio u svakom hrvatskom selu, a kandidat HDZ-a BiH u bošnjačkim selima mislim da je pametnom dovoljno za razumjeti tko je imao dogovor na vrhu s kim da radi. To je njihova ustaljena praksa kada nemaju nikakvo rješenje, ništa konstruktivno onda idu tom do sada prokušanom praksom, ali to im više neće prolaziti, tu nema više prolaza“-zaključio je na koncu Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar