Smilje i mladi nemaju budućnost u Hercegovini?

Posljednjih dana svjedočimo padu otkupnih cijena smilja, kao i opravdanom nezadovoljstvu hercegovačkih poljoprivrednika.

Iako su cijene eteričnih ulja, kao i drugih proizvoda dobivenih od smilja, apsolutno stabilne i dosežu astronomske brojke na svjetskom tržištu, to nije slučaj i sa sirovim smiljem u Hercegovini, kojem otkupna cijena bezrazložno pada.  Gnjev ogorčenih poljoprivrednika dodatno povećava ignoriranje vlasti kada je u pitanju ovaj problem. Općinska, županijska, entitetska, kao niti državna vlast, nije ni na koji način pružila zaštitu uzgajivačima ove kulture, kao niti odgovor na novonastale zbunjujuće okolnosti,  što je sramotno i ponižavajuće.

Smilje proizvedeno u Hercegovini je, prema relevantnim istraživanjima, vrhunske kvalitete i uz realan otkup, poticaj i zaštitu državnih institucija, ima potencijal učiniti prosperitetni iskorak Hercegovine.

Žalosno je što na leđima zbunjenih i ostavljenih poljoprivrednika netko zarađuje, dok jedna izgledna prilika odlazi u nepovrat. A tragom nje, odlaze i mladi iz svoje Hercegovine.

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar