Tko i što stoji iza Gospodarskog programa HDZ-a 1990

Brinemo o ljudima, razvijamo ekonomiju i provodimo reforme, naslovi su tri dijela Gospodarskog programa HDZ-a 1990 koji je 18. rujna predstavljen u Mostaru novinarima i bosanskohercegovačkoj javnosti. Suradnja sa vodećim BH intelektualcima i ekonomskim stručnjacima urodila je programom koji nudi moderna, učinkovita i racionalna rješenja za duboku gospodarsku i ekonomsku krizu u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi. Odbor za gospodarstvo HDZ-a 1990 na čelu sa predsjednikom Odbora Srećkom Borasom čine uvaženi stručnjaci kao što su mr.sc. Robert Hrgić, prof. dr. Frano Ljubić, prof. dr. Vjekoslav Domljan, prof. dr. Antun Jekauc, prof. dr. Stipo Andrijić, Davor Šimić, Zlatko Bevanda i drugi poznati stručnjaci sa kojima su održavane rasprave i vrijedne konzultacije.

Prvi dio programa, naslovljen “Mi brinemo o ljudima“, donosi programska rješenja problema nezaposlenosti, posljedica prirodnih nepogoda, položaja radnika, umirovljenika, studenata i poljoprivrednika. Kao temeljno pitanje svakog gospodarskog sustava, stopa zaposlenosti stanovništva je izložena kroz suočavanje sa onim društveno-ekonomskim preprekama koje utječu na njenu razinu, kao što je nedostatak stranih investicija, opća politička i pravna nestabilnost koja odbija investitore, nejedinstveno tržište, spora i nepotrebna administracija, visoki nameti, nepotizam, korupcija i dr.

Uvođenje jedinstvenog tržišta na prostoru Bosne i Hercegovine koje će biti podvrgnuto ujednačenom pravnom režimu predstavlja temelj za privlačenje stranih investicija, ubrzanje novčanog optjecaja unutar BiH, a u konačnici i veću pravnu sigurnost za sve gospodarske subjekte, ističu autori, a za njegovo uvođenje potrebna je jasna politička artikulacija i sposobnost da se naglasi važnost takve reforme.

Zemlje na višem stupnju razvoja ne konkuriraju robama nego znanjem, a integracija visokog obrazovanja i gospodarstva je ključ uspješnosti. Dugogodišnji plan je da barem jedno BH sveučilište uđe u TOP 500 svjetskih sveučilišta.

BiH je jedna od vodećih država na svijetu po broju uspješnih inovatora sa 1230 nagrada za inovacije, a naša je obveza da te ljude zadržimo ovdje, da ih povežemo sa poslovnim sektorom i materijalno podupremo stvaranjem centara izvrsnosti. HDZ 1990 je stranka čiji se program temelji na povezivanju, komunikaciji i suradnji, a ciljevi koje predstavljamo zahtijevaju upravo takav pristup.

Nadalje, plan je provesti investicijsko certificiranje u cijeloj Bosni i Hercegovini, smanjiti i ujednačiti parafiskalna opterećenja za 5%,smanjiti visoke troškove otpočinjanja i prestanka radnog odnosa, kao i osnivanja poduzeća i dovršiti planirane infrastrukturne projekte autocesta i željeznica.

Treći dio koji se odnosi na provođenje reformi donosi instrumente borbe protiv korupcije, porezne reforme, zaustavljanja trenda zaduživanja, pokretanja državnih resursa, transformacije Razvojne banke, jačanja malih i srednjih poduzeća i transparentnog pokretanja javnih radova.

Predložene reforme zahtijevaju aktivnu zakonodavnu i izvršnu vlast, suradnju na svim razinama, vraćanje moći u institucije, odgovorni pristup obnašanju javnih funkcija i stvaranje društvenog konsenzusa, jer su postavljeni ciljevi interes svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini, uvjet njihovog opstanka i podizanja općeg životnog standarda.

Author Info

Vinko Hdz1990

Nema komentara

Pošalji komentar