Trenutna vladajuća garnitura svjesno ulazi u političku avanturu s ozbiljnim posljedicama po građane Brčko distrikta BiH

Priopćenjem za javnost danas su se oglasili zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH: Tomislav Stjepanović, Ivan Krndelj i Pejo Mendeš.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Iako smo u svom nedavnom obraćanju pozvali HDZ BiH na razumno postupanje i   jedinstvo političkih predstavnika hrvatskog naroda, svjedoci smo ovih dana da HDZ Brčko distrikta BiH nudi, odnosno rasporodaje, hrvatske pozicije predstavnicima druga dva naroda pa čak i čelne pozicije ministarstva ili kako naš narod kaže ”HDZ je skinuo gaće”, a kako bi se zadržali u vlasti.

Obzirom da je HDZ BiH izgubio i legalitet i legitimitet samostalnog predstavljanja hrvatskog naroda u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Brčko distrikta BiH te da ne pokazuju nikakvu želju za razgovorom s nama, većinskim legitimnim predstavnicima Hrvata u Skupštini Brčko distrikta BiH,  tako im niti ova rasprodaja hrvatskih pozicija neće pomoći da se održe na vlasti.

Aktualna skupštinska većina pod pritiskom pojedinaca se, za sada, odlučila da nastavi rad samo sa dva predstavnika hrvatskog naroda u Skupštini Brčko distrikta BiH, čime svjesno i planirano ulaze u kršenje Statuta, općih principa i načela demokratskog političkog djelovanja.

Sve navedeno govori da trenutna vladajuća garnitura svjesno ulazi u političku avanturu s ozbiljnim posljedicama po građane Brčko distrikta BiH i funkcioniranje institucija Brčko distrikta BiH.

Neka se ne zavaravaju pojedinci da ne postoji kolektivna odgovornost te da će za planirano kršenje Statuta  i urušavanje institucija biti odgovorne samo čelne osobe tih institucija.

Presuda Apelacijskog suda Brčko distrikta BiH, broj: 97 0 U 001600 15 Ous od 06.10.2015. godine, kojom prestaje da važi Odluka Skupštine Brčko distrikta BiH o usvajanju Proračuna Brčko distrikta BiH, pravna je praksa i upozorenje da ponovljeni način svjesnog kršenja Statuta ne može biti pokriveno ničijim imunitetom.

Svjesno, planirano i po građane štetno djelovanje, a za pojedince osobna korist ne može biti amnestirano.    

Sigurni smo da niti Apelacijski sud niti Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH, a  niti Supervizor za Brčko distrikt BiH neće podleći pritiscima interesnih skupina, nego da će očuvati pravnu sigurnost i demokratske principe funkcioniranja Brčko distrikta BiH, stoji u priopćenju za javnost kojega potpisuju zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH: Tomislav Stjepanović, Ivan Krndelj i Pejo Mendeš.

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar