U POSUŠJU OBAVEZAN SISTEMATSKI ZA SVE ŠESTAŠE

Na 5. sjednici Općinskog vijeća Posušje, održanoj 10. 06.2021.godine jednoglasno je usvojena inicijativa vijećnika HDZ 1990 Tomislava Topića o uvođenju obveznog sistematskog pregleda za sve učenike šestih razreda osnovne škole. 
 
“Smatram da sadašnji način sistematskog pregleda djece koji se obavlja samo prilikom upisa u prvi razred osnovne škole nije dovoljan budući da dolazi do velikih promjena kod djece u tom periodu. Uvođenjem obaveznog sistematskog pregleda kod djece u šestom razredu kada su u periodu naglog razvoja mogle bi se prepoznati određene eventualne zdravstvene poteškoće i potrebe pa bi se moglo efikasnije i na vrijeme intervenirati. Za sprovedbu ove inicijative nisu potrebna nikakva dodatna financijska sredstva jer bi se pregledi obavljali u sklopu redovnog posla Doma zdravlja Posušje.” Istaknuo je vjećnik Topić
 
Podsjetimo da je Posušje prvi u ŽZH koji je usvojio ovakvu inicijativu te se nadamo da će i ostali gradovi i općine u Županiji voditi se njihovim primjerom. Preporuka Svjetske zdrastvene organizacije (WHO) preventivni zdrastveni pregledi bi se trebali obavljati jednom godišnje ili barem jednom u dvije godine. Razvojem medicine znatno su se povećale mogućnosti očuvanja zdravlja, odgađanja početka bolesti, kao i uspješnog liječenja. Sistematski pregledi omogućavaju cjelovit uvid u stanje dječijeg organizma a svrha je prevencija i pravovremeno otkrivanje zdravstvenih tegoba i bolesti. 
 
 
 
 
 
 
 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar