Učestali napadi su poruka hrvatskim povratnicima

HDZ 1990 najoštrije osuđuje vandalsko ponašanje i incidente koji su se proteklih dana dogodili u hrvatskim povratničkim naseljima Slatina i Studenci (Komušina) u općini Teslić.

Monstruozne parole, prijetećeg sadržaja, ispisane na objektima uz stadion na kojem se ovih dana, tradicionalno, održava turnir u nogometu, a potom i fizički napad grupe delikvenata koji su sjekirom napali osobe hrvatske nacionalnosti, jasna je poruka hrvatskim povratnicima na prostoru općine Teslić.

Napad, zastrašivanje i prijetnje hrvatskim povratnicima i iseljenicima u vrijeme velikog kršćanskog blagdana, Velike Gospe, koji, tradicionalno, ovdje okupi nekoliko desetaka tisuća vjernika i hodočasnika, je poruka kako još uvijek postoje mentalni sklopovi  koji nasiljem, napadima i zastrašivanjima žele dovršiti potpuno istrjebljenje hrvatskoga naroda sa ovih prostora, koji su, podsjećamo, u ljeto 1992. godine u potpunosti protjerani.

Danas u ovim povratničkim naseljima živi tek nekolicina povratnika, koji sve češće postaju meta ovakvih napada i prijetnja. Podsjećamo, samo u posljednjih godinu dana je opljačkano i oštećeno više desetaka hrvatskih kuća i objekata.

HDZ 1990 zahtjeva od nadležnih institucija identifikaciju i privođenje pravdi počinitelja ovih vandalskih djela, te siguran povratak i opstanak  na ovim, povijesnim višestoljetnim  hrvatskim prostorima.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Pošalji komentar